Stad Brugge wijst met ‘Operatie Rozet!’ op het belang van een goed afwerkte cilinderslot om inbraak te voorkomen. De diefstalpreventieadviseur, gemeenschapswachten en wijkinspecteur controleren daarom, na afspraak met de bewoners, 600 voordeuren in Brugge. De bewoners krijgen een flyer met hun vaststelling en een vrijblijvende aanmoediging. “Met deze actie willen we mensen vooral laten stilstaan bij de fysieke inbraakweerstand van hun woning”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Preventie Mathijs Goderis.
Een goed beveiligd cilinderslot is een belangrijk element in de beveiliging van je deur. De cilinder mag namelijk niet uitsteken. Hij is liefst beschermd door veiligheidsbeslag, zonder zichtbare schroeven. “Inbraakbeveiliging begint bij een aantal veilige leefgewoonten, goede sloten en stevig schrijnwerk. Geen enkel alarm kan een inbreker buiten houden als er een slecht slot in de voordeur zit. We hopen dat we met deze actie de mensen kunnen stimuleren om de eventuele zwakke punten in hun woning aan te pakken”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.
De diefstalpreventieadviseur van Stad Brugge gaat daarom samen met gemeenschapswachten en wijkinspecteurs op pad. De bewoners ontvangen een flyer met hun vaststelling en een vrijblijvende aanmoediging. Met de opknappremie subsidieert Stad Brugge verbouwingen en duurzame ingrepen aan woningen ouder dan 15 jaar. ‘Wie zijn woning beveiligt met extra fysieke maatregelen kan daarvoor ook deze premie aanvragen’, zegt burgemeester Dirk De fauw. (https://www.brugge.be/opknappremie)
Korpschef Dirk Van Nuffel benadrukt ook goed sluitgedrag: “Trek de deur niet gewoon achter je dicht, maar sluit ze ook volledig met de sleutel. In de buurt van glas laat je de sleutel aan de binnenzijde beter niet op het slot zitten.”
Wie op zoek is naar meer tips om inbraak te vermijden kan terecht op www.brugge.be/diefstalpreventieadvies of je kan een brochure ophalen bij het lokale politiekantoor?
Foto: Persdienst Stad Brugge