VBRO Evergreen

Brugge eert slachtoffers van nazisme met struikelstenen

Als eerbetoon aan de slachtoffers van het nazisme plaatst Stad Brugge op verschillende plaatsen Struikelstenen. Dit bijzondere project, bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, herinnert aan de levens van degenen die onder het naziregime hebben geleden.

De Struikelstenen, kleine messing plaatjes van 10×10 cm, worden op het voetpad voor de laatst bekende woonplaats van een slachtoffer geplaatst. Ze vertegenwoordigen een breed scala aan mensen, waaronder joden, politieke vervolgden, verzetsmensen, Roma en Sinti, homoseksuelen en anderen wier levens door de nazi’s als ‘niet waardig’ werden beschouwd.

Het totale aantal geplaatste stenen telt al meer dan 100.000 in ruim tweeduizend steden in heel Europa, waarmee dit initiatief het grootste herdenkingsmonument ter wereld vormt.

Het project is een community-initiatief, waarbij de werkgroep ‘Struikelstenen Brugge’, samengebracht door Avansa, in samenwerking met het Brugse stadsarchief, de dienst Lokaal Mondiaal en Erfgoedcel Brugge beslist over de plaatsing van elke Struikelsteen.

“Laat deze stenen dienen als een waarschuwing tegen onverschilligheid en verdeeldheid. Laten we samen streven naar een wereld waar respect voor diversiteit en menselijke waardigheid centraal staan”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Om deze boodschap ook tot bij het grote publiek te brengen ontwikkelde de Erfgoedcel Brugge een tour in de erfgoedapp. Hier worden de persoonlijke verhalen gebracht via audio, beeld- en tekstmateriaal. De app is ook onderdeel van een educatief pakket gericht op het onderwijs. Het pakket wordt nu nog volop getest en wordt in 2024 gelanceerd. Zo betrekken we ook de toekomstige generatie bij dit verhaal.”

Op zaterdag 9 december 2023 werden de nieuwe Struikelstenen al onthuld op de verschillende locaties met een inhuldigingsceremonie voor familieleden, huidige bewoners en buren.

Op donderdag 14 december 2023 om 17.15 uur (Howest, Sint-Jorisstraat 71) is er een academische zitting met een toelichting van de motivatie van de werkgroep, korte biografieën van de negen slachtoffers en de voorstelling van de Erfgoed-app. Koen Aerts (historicus Ugent, betrokken bij de CANVAS-reeks ‘kinderen van…’) geeft aansluitend een lezing over herinneringseducatie.

Het project verwelkomt financiële ondersteuning via schenkingen, hoewel dit geen voorwaarde is voor het plaatsen van een Struikelsteen. Suggesties voor nieuwe locaties kunnen worden doorgegeven aan de werkgroep via struikelstenenbrugge@gmail.com.

Meer info: www.struikelstenenbrugge.be

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!