VBRO Evergreen

Al 300 Brugse gezinnen kregen subsidie voor schrappen van nummerplaat

In april 2022 lanceerde Stad Brugge een premie voor Bruggelingen die hun wagen van de hand doen. In ruil voor het engagement om het minstens drie jaar met een auto minder te doen, kunnen aanvragers een mobiliteitsbudget tot 500 euro ontvangen. Dat budget kan gebruikt worden voor het aankopen van een fiets, ritten op het openbaar vervoer of voor het gebruik van deelwagens en deelfietsen.

“De subsidie was meteen een succes”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Eind april, exact twee jaar na de lancering van de subsidie, ontvingen we onze 300ste geldige aanvraag. De helft van de aanvragers koopt een fiets of elektrische fiets. De andere helft schakelt over op openbaar vervoer of deelmobiliteit. Opvallend is dat de subsidie scoort bij jong én oud.”

Ook Dylan Castelyn (35) uit Sint-Pieters verkocht onlangs zijn wagen. De jonge Bruggeling ontvangt een subsidie van 500 euro. “In een stad als Brugge heb ik eigenlijk geen eigen wagen nodig. Voor korte afstanden, neem ik de fiets. Voor verdere verplaatsingen, maak ik sinds kort gebruik van de deelwagens van Cambio.”

“We zijn blij dat we Bruggelingen als Dylan een duwtje in de rug kunnen geven bij het verduurzamen van hun verplaatsingen”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Aangezien we werken met een mobiliteitsbudget, komt de subsidie uiteindelijk ook terecht bij de aanbieders van duurzame mobiliteitsoplossingen. Zo moet een fiets steeds in Brugge gekocht worden, ter ondersteuning van de lokale economie. Uit gesprekken met de aanbieders van deelwagens, blijkt dan weer dat de subsidie mensen mee overtuigd heeft om de sprong te wagen. Dit komt finaal het aanbod voor alle Bruggelingen ten goede.”

De subsidie voor het schrappen van de nummerplaat kan nog aangevraagd worden tot eind 2024.

Meer informatie op www.brugge.be/mobiliteit/duurzaam-verplaatsen/duurzame-subsidies

 Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!