VBRO Evergreen

Asbest-ophaling in stijgende lijn in Brugge

In 2022 haalde IVBO 120 ton op, in 2023 verzevenvoudigde (!) deze hoeveelheid naar 940 ton asbest. Het is duidelijk dat meer inwoners actie ondernemen tegen dit sluipende gevaar. Door de invoering van het asbestattest en het gebruiksvriendelijke klantenportaal van IVBO kwam de inzameling van het asbest in een stroomversnelling.
Dankzij subsidies van OVAM kan IVBO aan particulieren, jeugdverenigingen en lokale besturen aan een voordelig tarief asbestophalingen-aan-huis aanbieden. Het asbest wordt dan bij je thuis opgehaald en op een veilige manier afgevoerd. Via die weg haalde de afvalintercommunale vorig jaar bij 252 inwoners asbest in kuub- of plaatzakken op die goed waren voor 132 ton asbest.
Daarnaast kunnen inwoners van IVBO ook een asbestcontainer bestellen. Dit is voornamelijk bestemd voor grote hoeveelheden asbestgolfplaten en -cementleien. Vorig jaar werden er via die weg 129 asbestcontainers aangevraagd. Dit was goed voor nog eens 527 ton.

“Meer dan 380 inwoners uit onze regio hebben vorig jaar gebruik gemaakt van de gesubsidieerde asbestophaling van IVBO. De verwijdering van asbest in onze regio IVBO is dus in stijgende lijn … en maar goed ook want Vlaanderen wil in 2040 asbestveilig zijn.” zegt Minou Esquenet, voorzitter van de Raad van Bestuur van IVBO.

Kleine hoeveelheden asbest

Met kleine hoeveelheden asbest kan je zelf ook op het recyclagepark van je stad of gemeente terecht. Via deze weg werd vorig jaar in onze regio ook nog eens 281 ton opgehaald. Niet elk recyclagepark heeft echter een asbestcontainer ter beschikking: dus check dit zeker voor je bezoek via www.ivbo.be/asbest.
Verpak je asbestafval luchtdicht in een doorzichtige plastic zak en leg die in de asbestcontainer op het recyclagepark. In het recyclagepark kan je beschermend materiaal en kleine transparante vervoerszakken kopen.

Asbestophaling in stijgende lijn

Dankzij de verplichting van het asbestattest worden kopers sinds november 2023 attent gemaakt op de aanwezigheid van asbest in de woning. Het asbestattest deelt mee aan de eigenaars of de woning asbestveilig is en waar het aanwezige asbest zich precies bevindt. In heel Vlaanderen werden er vorig jaar 153.300 asbestattesten uitgereikt. In 65% van de onderzochte woningen bleek er daadwerkelijk nog asbest aanwezig.

Asbest kan, naast de bekende golfplaten, verscholen zitten in een vensterdorpel, onderdakplaat, bloembakken, gevelleien, imitatiemarmer, vloertegel of afdichtingskoorden, … Graag benadrukt IVBO nog eens dat hechtgebonden asbest niet gevaarlijk is voor de gezondheid, zolang de structuur onbeschadigd blijft! Het breken van asbestmateriaal zonder persoonlijk beschermingsmateriaal is uit den boze. Op www.ivbo.be/asbest vind je de nodige veiligheidsinformatie hoe je zelf asbest kan verwijderen.
Niet-hechtgebonden asbest (isolatie, plaaster ,… ) mag enkel door een erkend bedrijf verwijderd worden.

Minou Esquenet vult nog verder aan: “Vorig jaar haalden we een recordhoeveelheid van 940 ton asbest op. Maar de strijd is nog niet gestreden. OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) berekende dat er in Vlaanderen 2.300.000 ton asbest ligt. Het blijft dus belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt om deze sluipende moordenaar uit onze woningen te doen verjagen.”

Meer info: www.ivbo.be/asbest

Foto©IVBO

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!