VBRO Evergreen

Autodelen kan voortaan in alle Brugse deelgemeenten

Inwoners van Dudzele, Koolkerke, Lissewege, Sint-Pieters, Sint-Jozef en Zwankendamme kunnen voortaan ook makkelijk aan autodelen doen. Cambio en CoopStroom plaatsen er, op vraag van Stad Brugge, vanaf vrijdag 1 maart een deelwagen.

Eerder kwamen er al wagens in onder meer Zeebrugge en Sint-Andries, nu zijn dus ook de andere deelgemeenten aan de beurt. Burgemeester Dirk De fauw: “Met deze zes nieuwe deelwagens breidt het aanbod op ons grondgebied opnieuw uit. We ronden zo de kaap van de honderd deelwagens in Brugge. Voor de Bruggeling betekent dat extra mogelijkheden om zich duurzaam te verplaatsen.”

“Tegen 2025 mikken we op 125 wagens”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Om Bruggelingen wegwijs te maken in het aanbod, komt er een uitgebreide communicatiecampagne, zijn er kennismakingsmomenten en kunnen buurtbewoners rekenen op kortingscodes wanneer ze instappen bij een autodeelsysteem. Daarnaast bieden we als Stad ook nog een premie tot 500 euro voor Bruggelingen die hun wagen van de hand doen. Deze premie laat toe drempelloos aan autodelen te doen in Brugge.”

Autodelen
Bij autodelen maken meerdere personen om beurt gebruik van één wagen. Autodelen gaat uit van een eenvoudig principe: de wagen wordt enkel gebruikt wanneer hij nodig is, door wie hem nodig heeft. Een deelwagen vervangt zo tot tien wagens in de binnenstad.

“Als er minder auto’s in de buurt zijn, dan is er minder parkeerdruk en meer plaats voor voetgangers en fietsers. Meer deelauto’s zorgen ook voor minder uitstoot en minder verkeerslawaai, zeker als het elektrische deelauto’s zijn. De luchtkwaliteit in Brugge is al goed, en door meer gebruik te maken van autodelen zorg je voor nog gezondere lucht. Schone en gezonde mobiliteit biedt ook meer kansen om elkaar te ontmoeten. Met een leefbaardere stad als gevolg”, vult schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet aan.

Infosessies

Om buurtbewoners kennis te laten maken met het nieuwe aanbod, organiseert Stad Brugge infosessies waar men alles te weten komt over autodelen:

dinsdag 12/03             –            zaal ’t Centrum, Zwankendamme
donderdag 14/03         –            LDC Levensvreugde, Lissewege

maandag 18/03           –            Buurtcentrum De Dijk, Sint-Pieters
dinsdag 26/03             –            zaal De Polder, Dudzele
donderdag 28/03         –            ‘t Reigersnest, Koolkerke

Nieuwe deelwagens

De nieuwe deelwagens zijn vanaf vrijdag 1 maart beschikbaar op volgende locaties:

Dudzele: De Polder (Cambio)
Koolkerke: Arendsplein (Cambio)
Lissewege: parkeerterrein langs de Pol Dhondstraat (Cambio)
Sint-Pieters: Kerkplein langs de Blankenbergse Steenweg (Cambio)
Sint-Jozef: Cornelis Everaartstraat/Landjuwelenstraat (CoopStroom)
Zwankendamme: parkeerterrein op de hoek met de Lisseweegse Steenweg en Wulfsberge (Cambio)

Rij je per jaar minder dan 13.000 kilometer? Dan ben je met autodelen ook nog eens heel lief voor je portemonnee. Als gebruiker betaal je enkel voor het gebruik van de wagen. Verzekeringen, onderhouds- en herstellingskosten, belastingen … neemt het autodeelplatform voor haar rekening. Op zoek naar een deelwagen in jouw buurt? Via autodelen.net vind je een actueel aanbod van alle deelauto’s en aanbieders in Brugge.

Delen is een plus

Begin maart start ook de campagne ‘Delen is een Plus’. “Met deze campagne willen we de Bruggelingen vertrouwd maken met het concept autodelen. Dat doen we onder andere met videogetuigenissen, brochures en affiches. Dat de start van de campagne samenvalt met de uitbreiding van het deelwagenaanbod, is een extra troef. Alle info is terug te vinden op www.brugge.be/autodelen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Meer info over autodelen is terug te vinden op www.brugge.be/autodelen.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!