VBRO Evergreen

Brood(doos)nodig: Brugge investeert in gezonde voeding

Steeds meer kinderen komen met een lege brooddoos naar school, ook in Brugge. Exacte cijfers over het probleem bestaan er niet, maar de Stad is vastberaden om de problematiek aan te pakken. Avansa, De Republiek, de Klimaatdienst en het Flankerend Onderwijsbeleid van de Stad, de brugfiguren en de Cel Lokaal Sociaal Beleid zetten hun schouders onder de Brugse editie van ‘Brood(doos)nodig’.

Schepen Pablo ANNYS: ”Het project ‘Brood(doos)nodig’ liep vorig jaar al als pilootproject, onder andere in negen Gentse scholen. Wij sluiten nu ook aan en ontwikkelen met onze lokale partners een netwerk van ‘hartelijke scholen’. Zij engageren zich om gezonde voeding aan te bieden doorheen de dag, aan alle schoolgaande jongeren die er nood aan hebben. De expertise van de Stad Gent en de inbreng van onze projectpartners moeten in Brugge een wezenlijk verschil maken en een ‘verdoken’ hongerproblematiek helpen aanpakken.”

Ouders, familieleden en buurtbewoners kunnen voor ‘Brood(doos)nodig’ een solidaire bijdrage doen. Ze trakteren de deelnemende school of scholen op een gezonde, lekkere maaltijd of tussendoortje. Er zijn verschillende formules voor beschikbaar, volgens ieders budget. Acht Brugse scholen, waaronder BuBaO De Kaproenen, Vrije basisschool Het Kleurenpalet en Stedelijke Basisschool Ter Poorten, doen mee en worden ambassadeurs van het project.

Schepen Pablo ANNYS: “Met een aantal andere Brugse scholen, ook de secundaire, zitten we nog rond de tafel. We hopen uiteraard dat zij ook voor ‘Brood(doos)nodig’ kiezen. De kracht van dit project zit niet alleen in het engagement van wie schenkt, maar in een flexibele samenwerking, zelfs met lokale handelaars. De betrokken scholen beslissen zelf hoe ze de middelen van dit project inzetten om gezonde voeding aan te bieden.”

Voorbeelden van aanpak zijn er genoeg. Scholen installeren bijvoorbeeld een ontbijthoekje in de refter, bieden elke dag soep aan of geven een korting op warme maaltijden.

Schepen Minou ESQUENET: “Een voedzame maaltijd is voor jong en oud levensnoodzakelijk. Gezonde voeding is de brandstof die we allemaal, en zeker onze kinderen en jongeren, nodig hebben om goed te kunnen leven. We binden daarom mee de strijd aan met lege of ongezonde brooddozen. Want een lunchbox moet een pittige punchbox zijn. Een brooddoos die energie geeft, vol lekker, gezond en lokaal voedsel. Vanuit de Brugse voedselstrategie onderschrijven we dan ook volledig het initiatief om lege brooddozen uit onze scholen te helpen. We werken verder met al onze partners om lokaal, gezond en duurzaam voedsel in Brugge op de kaart te blijven zetten, zeker ook in de schoolrefters.”

Meer info:
Chris Deloof
dienst Flankerend Onderwijsbeleid
chris.deloof@brugge.be
t 050 47 54 74

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!