VBRO Evergreen

Brugge maakt zich op voor de kerstperiode

Nu de bladeren verkleuren en de bomen kaler worden, beginnen we stilaan te denken aan de gezellige sfeer die we ieder jaar creëren in Brugge. We moeten nog even geduld uitoefenen, maar weldra zullen heel wat kerstbomen Brugge in de kerstsfeer onderdompelen. “Dit jaar zullen 276 kerstbomen Brugge nog gezelliger maken. Meer nog: ook de handelaars uit de winkel- en poortstraten kunnen opnieuw een eigen kerstboom voor hun handelszaak aanvragen. Hiermee breiden we de gezellige kerstsfeer uit tot de winkel- en poortstraten”,  zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Zo zullen 700 bomen straks opnieuw op het openbaar domein uitgezet worden. Deze actie voor de handelaars werd in 2019 ingevoerd en is een echt succes.”

Brugge onderdompelen in de kerstsfeer

Ook dit jaar zullen we Brugge onderdompelen in de kerstsfeer: in totaal worden 276 kerstbomen geplaatst en versierd door de stadsdiensten. “Kerstbomen en kerstlichtjes maken onze stad nog pittoresker. Dit maakt het voor veel bezoekers nog meer de moeite om naar onze stad af te zakken, maar ook de Bruggelingen genieten ieder jaar van alle kerstpracht- en praal”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Kerst is wellicht een van de gezelligste periodes in Brugge. Daarom worden bomen in alle maten en lengtes op het Brugs openbaar domein geplaatst. De kleinste bomen meten 2,5 meter, maar er komen ook twee majestueuze bomen van 13 meter op de Markt en ’t Zand en zelfs een kerstboom van 15 meter hoog op de Burg. Naast de grote kerstboom, mogen we op de Burg nog 30 kleinere bomen verwachten: 15 bomen van 2,5 meter, 7 boven van 5 meter, 5 bomen van 7 meter en 3 bomen van 9 meter. Op het Stationsplein komen het meeste aantal bomen, namelijk 40 in totaal. Zestien bomen van 2,5 meter, 16 bomen van 5 meter en 8 bomen van 7 meter maken de toegang tot de stad sprookjesachtig.

“Ook het Minnewaterterras wordt een echt kerstpareltje. Er komen wel 27 kerstbomen die voor kerstsfeer zullen zorgen. Naast de vele kerstbomen op het openbaar domein, plaatsen we ook kerstbomen in de poort- en winkelstraten. Hiermee dompelen we de stad nog meer onder in de kerstsfeer”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Handelaar? Vraag je kerstboom aan!

“Kerstbomen- en verlichting zorgen voor een warm gevoel in onze winkelstraten. Tijdens de kerstperiode willen we de winkel- en poortstraten daarom extra in de kijker plaatsen: handelaars uit 59 winkel- en poortstraten kunnen een gratis kerstboom aanvragen om voor hun zaak te plaatsen. Op die manier helpen zij mee aan de gezellige kerstsfeer die Brugge typeert tijdens de kerstperiode”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Dit jaar bedeelt de Stad Brugge 59 winkel- en poortstraten. De bomen die geleverd worden, zijn zilversparren. Deze hebben een totale lengte tussen 2,5 en 3 meter en worden met kluit in een plastic zak geleverd. Handelaars kunnen zich nog inschrijven tot 3 november 2023 om een kerstboom te ontvangen. Na de levering door de stadsdiensten is het aan de handelaars zelf om de boom te plaatsen en versieren. Na de kerstperiode kunnen de kerstbomen meegegeven worden met de groenafvalophaling begin januari. Dat is 8 januari 2024 voor Lissewege/Dudzele/Zeebrugge en 11 januari 2024 voor de binnenstad.

De handelaar staat dus zelf in voor de plaatsing van de kerstbomen. De bomen kunnen door de handelaar zelf vastgemaakt worden of in een pot geplaatst worden aan de gevel. “Het is aan de handelaar zelf om de kerstboom te versieren. Versierde kerstbomen maken de straten nog een stuk mooier, dus moedigen we de handelaars zeker aan hun kerstbomen te versieren“, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

De Stad hoopt alvast op een grote en positieve respons. “We merken uit de voorbije jaren dat deze actie een groot succes is: vorig jaar mochten we 435 bomen leveren. Hoe meer handelaars zich registreren, des te gezelliger onze stad. Onze stadsdiensten warmen zich al op. De uitrol is een groot karwei, maar ze zullen dat zoals altijd tot een prachtig einde brengen. Samen met collega Van Volcem kijk ik alvast uit naar het resultaat”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Ben jij een handelaar en wil je graag een kerstboom voor je zaak? Dan kun je je kerstboom aanvragen via https://www.brugge.be/kerstbomenwinkels

Levering

Tussen 27 november en 8 december worden kerstbomen in 59 winkel- en poortstraten geleverd. Op 27 november kunnen de handelaars uit de Hoogstraat, Langestraat, Keerstraat, Predikherenstraat, Riddersstraat en Twijnstraat hun kerstboom al verwachten. Op 1 december komt de Burg aan de beurt, op 7 december de Markt.

 • 27 november: leveringen Hoogstraat, Langestraat, Keerstraat, Predikherenstraat, Riddersstraat en Twijnstraat.
 • 28 november: leveringen Ezelstraat, Smedenstraat, Zilverstraat en Hoefijzerlaan.
 • 29 november: leveringen Sint-Jakobsstraat en Katelijnestraat.
 • 30 november: leveringen Gentpoortstraat, Mallebergplaats en Oude Gentweg.
 • 1 december: leveringen Vlamingstraat, Academiestraat, Niklaas Desparsstraat, Breidelstraat, Burg, Philipstockstraat, Jozef Suvéestraat.
 • 4 december: leveringen kleine Sint-Amandsstraat, Sint-Amandsstraat, Eeckhoutstraat, Wollestraat.
 • 5 december: leveringen Noordzandstraat, Dweersstraat en Steenstraat.
 • 6 december: leveringen Zuidzandstraat, Geldmuntstraat, Zilversteeg, Sint-Salvatorskoorstraat en Sint-Salvatorskerhof.
 • 7 december: leveringen Markt, ’t Zand, Zilverpand, Vrijdagmarkt, Mariastraat, Sint-Annaplein, Walplein, Eiermarkt, Jan Van Eyckplein, Simon Stevinplein en Kraanplein.
 • 8 december: de handelaars van Lissewege en Dudzele: Dorpsplein, Dudzeelse Steenweg, Sint–Lenardstraat, Westkapelse Steenweg, Lisseweegs Vaartje, Onder de Toren, Stationsstraat, Herdersbruggestraat, Walram Romboudtstraat en Jakob Reyvaertstraat.
 • 8 december: de handelaars van Zeebrugge: Tijdokstraat, Kustlaan, Rederskaai en Heiststraat.

Kerstbomen in de stad

Deelgemeente Aantal kerstbomen
Centrum 228
Assebroek 2
Dudzele 1
Koolkerke 1
Lissewege 6
Sint-Andries 2
Sint-Jozef 1
Sint-Kruis 3
Sint-Michiels 6
Sint-Pieters 3
Zeebrugge 17
Zwankendamme 2
Stadsgebouwen 6

 Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!