VBRO Evergreen

Brugge start screeningscampagne Halt2diabetes

Heel wat Bruggelingen tussen de 45 en 75 jaar lopen een risico op diabetes type 2. De Stad start daarom het project Halt2Diabetes. Deze uitgebreide screeningscampagne spoort inwoners met een risico op diabetes op en leidt hen toe naar een ondersteunend leefstijlaanbod.

Stad Brugge, Eerstelijnszone Brugge en Logo Brugge-Oostende slaan de handen in elkaar om diabetes type 2 een halt toe te roepen. Zo’n 47.000 Bruggelingen tussen de 45 en 75 jaar zouden een risico op de ziekte hebben.

Via www.gezondheidskompas.be kunnen Bruggelingen hun risico op diabetes gratis testen. Voor inwoners zonder digitale toegang worden papieren tests voorzien via de apotheken, bibliotheken en lokale dienstencentra in de stad. Afhankelijk van het testresultaat krijgen mensen het advies om de huisarts te contacteren of in te stappen in een leefstijlaanbod. Tijdens de maanden april, mei en juni organiseert de Stad zo onder meer groepssessies rond gezonde voeding, rookstop en bewegen.

Schepen van Sport Franky Demon: “Sporten is goed voor ons. Regelmatig bewegen is één van de goedkoopste en beste remedies om gezond te worden en te blijven. Helaas is dat niet voor iedereen evident. Met Halt2Diabetes worden Bruggelingen onder meer toegeleid tot het initiatief ‘Bewegen op verwijzing’, waarbij we mensen aanmoedigen om meer te bewegen via ondersteuning en begeleiding op maat. Ook binnen het project ‘Op naar Dwars door Brugge’ voorzien we een speciaal traject voor diabetici.

“Diabetes type 2 heeft een enorme impact op de burger en onze maatschappij. Nochtans is de ziekte voor 50-60% te voorkomen door gezond te leven. Met Halt2Diabetes willen we de groeiende groep mensen met deze vorm van diabetes al in een vroeg stadium aanspreken en hen overtuigen om een gezonde levensstijl aan te meten. Hoe vroeger diabetes immers ontdekt wordt, hoe kleiner de kans op grotere gezondheidsproblemen”, aldus schepen van Welzijn Pieter Marechal.

Meer info
www.brugge.be/halt2diabetes

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!