VBRO Evergreen

Brugse binnenstad volledig in led-verlichting

De Brugse binnenstad baadt volledig in nieuw licht. Op maandag 26 juni 2023 verving Fluvius de laatste Brugse lantaarn van in totaal 2.700 exemplaren in de Brugse binnenstad. “We zetten in Brugge volop in op het verledden van de straatverlichting,” zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “Gelijktijdig met dit project in de binnenstad, hebben we ook in de deelgemeenten bijna dubbel zoveel palen verled.” 

Het verledden van de binnenstad

Drie jaar geleden is het ambitieuze project gestart. “We zaten toen samen om alle 2.700 lantaarns in de binnenstad door ledverlichting te vervangen. Het verledden van de lantaarns zorgt voor een besparing van 60% aan energie, meer flexibiliteit, maar met dezelfde authentieke Brugse sfeer”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Met het stadsbestuur waren we meteen enthousiast om dit duurzame, toekomstgerichte project aan te vatten.”

“De Brugse lantaarns zijn natuurlijk onderdeel van het authentieke, historische karakter van onze binnenstad. Daarom werd samen met Fluvius een oplossing gezocht om dit te behouden”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Zij zorgden ervoor dat de led-armaturen ontwikkeld werden met eenzelfde ‘look’ and ‘feel’ als de oude exemplaren.”

In de Potterierei werd op maandag 26 juni de laatste van deze 2.700 lantaarns verled.

Duurzame, tijdloze verledding

Naast het aanzienlijk verminderde verbruik, biedt ledverlichting het bijkomende voordeel van interactiviteit. Zo kan ledverlichting gedimd worden, wat nog meer energie bespaart en waarbij niet ingeboet wordt op de veiligheid. “Dit project is een mooi voorbeeld dat moderne technieken en duurzame ingrepen niet ten koste moeten gaan van authenticiteit en gezelligheid”, benadrukt Guido Vandenbruwaene (Regiomanager bij Fluvius). “Door de juiste keuze voor onze energiezuinige verlichting blijven de unieke sfeer en het tijdloze karakter van deze Vlaamse parel onaangetast, terwijl de energiefactuur van de Stad elk jaar rond de 134.000 euro lichter is.”

Ambitieus voor de toekomst

“Nu we dit indrukwekkende project afgerond hebben, kijken we positief en ambitieus naar verdere, soortgelijke samenwerkingen tussen de Stad en Fluvius”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Binnenkort staat wellicht een opfrissing van de monumentenverlichting op het programma, bijvoorbeeld de belichting van het stadhuis en het Belfort”, vult burgemeester Dirk De fauw aan.

Het verledden van Brugge

Stad Brugge en Fluvius engageren zich om tegen 2028 alle openbare verlichting in de stad om te schakelen naar ledverlichting. “Brugge is op dit moment voor 38% verled, want van de 20.814 toestellen werden 7.894 al verled. 2.700 in de binnenstad (project Brugse lantaarn), maar ook in de deelgemeenten zijn al zo’n 5.000 toestellen verled. Bepaalde deelgemeenten zoals Sint-Kruis (53%) en Koolkerke (46,5%) hebben al een hogere verleddingsgraad. Steeds wanneer er wegenwerken gebeuren, plaatsen we ook ledverlichting. We doen er, samen met Fluvius, alles aan om Brugge zo snel mogelijk voor 100% te verledden”, klinkt het ambitieus bij Van Volcem.

Energiecrisis 

Sinds de energiecrisis dimmen we de ledverlichting in de binnenstad op 50 procent met uitzondering van de uitgangszones.  Een regime die we zullen aanhouden omdat het nauwelijks merkbaar is.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!