Wie op 31 augustus geboren is, had tijdens zijn schoolgaande jeugd wellicht gemengde gevoelens bij die datum… Voor de partners van het Lerend Netwerk Cultuureducatie in Brugge overheerst het positieve gevoel. Zij kondigen een dag voor de start van het nieuwe schooljaar de geboorte van cultuurkuur.be/brugge aan. Eén webpagina met een overzicht van het Brugse culturele aanbod voor scholen. Schepen van Onderwijs Jasper Pillen en schepen van Cultuur Nico Blontrock aanvaarden met trots het peterschap.
Een theater- of muziekvoorstelling bijwonen, de Vlaamse primitieven bewonderen, de boekenpracht van middeleeuwse manuscripten ervaren, de stad beleven via wandelingen, zoektochten en hedendaagse kunstparcours, enz. Wie in Brugge naar school gaat, ontdekt op een steenworp van school cultuur in al haar vormen.
Vinden leerkrachten hun weg in het uitgebreide aanbod? Dat valt goed mee, volgens schepen van Cultuur Nico Blontrock. “Vanuit de Brugse cultuursector is er een goed contact met leerkrachten en directies van scholen. De Brugse cultuurhuizen hebben een trouw publiek van leerkrachten die activiteiten boeken voor hun klas. Een goede zaak, aangezien een bezoek met de klas voor veel kinderen een eerste kennismaking is met culturele activiteiten. Dat we het volledige aanbod nu bundelen op één plek, zal zeker inspirerend werken. Ook minder gekende cultuureducatieve organisaties zullen via de website immers in de spotlight komen. Met de bijhorende campagne hopen we ook leerkrachten te bereiken die nu nog minder goed hun weg vinden in het culturele aanbod.”
“Dat de scholen vragende partij waren voor één overkoepelende webpagina bleek uit de bevraging die we voorafgaand deden”, vult schepen van Onderwijs Jasper Pillen aan. “In een focusgroep met een tiental leerkrachten gingen we vervolgens dieper in op de structuur en de zoekfuncties van de pagina. Cultuurkuur.be/brugge is dus echt een tool op maat van de leerkracht.”
De Brugse cultuurpartners slaan de handen in elkaar om van cultuurkuur.be/brugge een overzichtelijke en aantrekkelijke pagina te maken. Ze bundelen concrete praktijkvoorbeelden en doen suggesties door specifieke activiteiten tijdelijk in de kijker te zetten. Cultuurkuur.be zal ook aan bod komen tijdens Cultuurklik, de culturele ontmoeting met het Brugse onderwijsveld op woensdag 20 september in het Concertgebouw. Daar buigen cultuurpartners en leerkrachten zich samen over de vraag naar maatschappelijke relevantie van cultuureducatie en worden ervaringen uitgewisseld.
Met cultuurkuur.be/brugge krijgt Brugge – net als Gent – een aparte landingspagina op cultuurkuur.be. De website cultuurkuur.be is een initiatief van de Vlaamse overheid, het departement Onderwijs en Vorming, CANON Cultuurcel en publiq. Culturele organisaties publiceren er via de UiTdatabank hun aanbod voor scholen. Leerkrachten kunnen dit aanbod makkelijk doorzoeken of zich laten inspireren door praktijkvoorbeelden, theoretische kaders en onderzoek. Bovendien kunnen scholen er de juiste subsidies aanvragen: gratis vervoer naar een culturele bestemming (dynamoOPWEG), middelen voor een creatief project (dynamoPROJECT) en Kunstkuur voor samenwerking met het deeltijdse kunstonderwijs.
Foto©Persdienst Stad Brugge