VBRO Evergreen

Burgemeester en Schepen leggen eerste steen woonbuurt Boevrie in Brugge

Op de site van het voormalige VTI in Brugge zijn de boringen van het grootste BEO-veld van West-Vlaanderen afgerond. Inmiddels draait de bouw van de nieuwe klimaatvriendelijke woonbuurt Boevrie op volle toeren. Daar vinden straks 135 gezinnen een nieuwe thuis, vlak bij de historische binnenstad. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon hebben vanochtend de symbolische eerste steen gelegd. Als alles volgens plan verloopt, kan Boevrie eind 2026 haar eerste bewoners verwelkomen.

Op de werf van Boevrie, waar ooit een campus van de middelbare school VTI stond, gonst het momenteel volop van de bedrijvigheid. Inmiddels zijn alle 120 boringen voor het grootste BEO-veld van de provincie uitgevoerd tot een diepte van 150 meter. Ze worden met elkaar verbonden om een netwerk van leidingen te maken die straks natuurlijke bodemwarmte tot in de woningen van 135 gezinnen brengt. Zo’n Boorgat Energie Opslag-veld is volgens projectcoördinator Steenoven veruit de meest duurzame en CO2-neutrale energiebron om woningen in ons land te verwarmen. Nu het eerste gedeelte van de funderingsplaat klaar is, is er vanmorgen ook de symbolische, eerste steen op gelegd. Die eer viel burgemeester Dirk De fauw en schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon te beurt. Op de volledige site van 11.700 vierkante meter voorzien projectontwikkelaars Baltisse, Heem Invest en Clarebout in totaal zeven groene pleinen die de woningen met elkaar verbinden.

Water voor de buurt

De komende weken worden prefab betonnen kelderwanden, de kolommen en de muren van de lift- en trappenkernen geplaatst. Na het paasverlof kan de kelder afgedekt worden, waarna de bovenbouw aan de kant van de Boeveriestraat stilaan kan worden opgestart. De oude, bestaande gevel zal verbonden worden met de achterliggende nieuwbouw. Uiteindelijk zal Boevrie uitgroeien tot een van de belangrijkste binnenstedelijke woonprojecten in jaren in Brugge. Het zal ruimte bieden aan in totaal 102 appartementen, 25 eengezinswoningen, 8 stapelwoningen (compactere woningen voor alleenstaande, jonge starters, enz.) én een kantoorruimte. Parkeerplaatsen, garageboxen, bergingen en fietsenstallingen gaan ondergronds en zullen toegankelijk zijn via de in- en uitrit in de Boeveriestraat en een fietslift.

Veel interesse op toplocatie

De nieuwe stadswijk bevindt zich op een boogscheut van het station, het concertgebouw, het park en ’t Zand en is duidelijk een toplocatie voor heel wat Bruggelingen die op zoek zijn naar een nieuwe woonst. Dat blijkt ook uit de verkoop. Als alles volgens plan verloopt, nemen de eerste bewoners eind 2026 hun intrek in Boevrie.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie terugvinden op https://www.boevrie.be.

Foto©Comm2You

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!