VBRO Evergreen

De Voorleesbende in Brugse Biekorf

De Brugse bibliotheek zet haar tussendoortjes in de kijker met een bijzonder voorleesmoment door ‘De Voorleesbende’. De Voorleesbende, een initiatief van Dito vzw, is een groep (jong)volwassenen met een beperking of met een chronische ziekte, maar vooral een passie voor lezen en verhalen vertellen. Ze komen met plezier naar scholen, culturele centra, bibliotheken … om voor te lezen aan kinderen. Dito vzw wil op een laagdrempelige manier kinderen in contact brengen met personen met een handicap. Op woensdag 25 januari om 13.45 uur komt Hannelore van De Voorleesbende voorlezen in Hoofdbibliotheek Biekorf (vertelruimte, eerste verdieping).

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Welkom in de bibliotheek op dit creatieve voorleesmoment, ook wel gekend als ‘tussendoortje’! ‘Tussendoortje’? Hoor ik u denken? De bibliotheek organiseert tientallen voorleesmomenten per jaar? Die tussendoortjes kennen we toch al lang. Ja, dat klopt. Maar bij het begin van dit nieuwe jaar willen we deze voorleesmomenten graag extra in de kijker zetten, en dan vooral het verbindende aspect ervan.

Want mensen verbinden, dat is wat de bibliotheek doet. Of het nu rond literatuur, erfgoed, e-inclusie of leesplezier is, de bibliotheek brengt mensen samen. Dat gebeurt vaak spontaan, maar soms is het ook goed om bewust mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact te brengen. Zo organiseren we al een aantal jaren meertalige tussendoortjes, waarbij een verhaal afwisselend in het Nederlands en in een andere taal voorgelezen wordt. Voor de kindjes is dat een heel speelse manier om kennis te maken met andere talen en culturen. En dit soort initiatieven helpt ook anderstalige ouders om contacten te leggen met andere gezinnen.

Maar het gaat niet alleen om andere talen en culturen. Wie af en toe ‘Inzoemen’ leest, het tijdschrift van de Vrienden van de Brugse Bibliotheek, zag in het laatste nummer een mooi verslagje van een bijzonder voorleesmoment in Bibliotheek De Garve, waar kinderen uit basisschool De Pannebeke kennismaakten met mensen met een beperking van vzw ’t Veldzicht. Zeker eens lezen, dat artikel!

Vandaag verwelkomen we hier de mensen van De Voorleesbende, een project van Dito vzw, dat op een laagdrempelige manier kinderen in contact wil brengen met personen met een handicap. De Voorleesbende is een groep (jong)volwassenen met een beperking of met een chronische ziekte, maar vooral een passie voor lezen en verhalen vertellen.​ Ze komen met plezier naar scholen, culturele centra, bibliotheken … om voor te lezen aan kinderen. En vandaag dus naar hier, onze Brugse bibliotheek! Het is Hannelore die zal voorlezen uit een boek met een heel grappige titel: ‘Kontzettend bedankt’ van Kirsten Winnelinckx en Marleen Rosiers.”

Schepen van Welzijn Pieter Marechal: “Wij vinden het een enorme meerwaarde dat we het initiatief van De Voorleesbende nu ook in de Brugse bibliotheek kunnen aanbieden. Op die manier kunnen we kinderen op een ongedwongen manier in contact brengen met mensen met een handicap is.​​ De kinderen leren dat mensen met een handicap méér zijn dan alleen hun handicap: het zijn mensen met veel talenten, met wensen en dromen, met gevoelens, net zoals iedereen. Alleen hebben zij wat hulpmiddelen nodig om makkelijker te leven. Iemand die niet goed ziet draagt een bril. Iemand die niet kan stappen gebruikt een rolstoel. Iemand die niet kan horen spreekt met behulp van Vlaamse Gebarentaal. In Brugge doen we samen met de mensen van onze Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap al heel wat inspanningen om te informeren en sensibiliseren en ook dit project sluit daar perfect bij aan.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!