VBRO Evergreen

Demonstratie van Safety Drone voor Brugge

In Brugge is de uitrol van de Safety Drone gestart. Deze drone bevindt zich op het dak van de brandweerkazerne en kan ingezet worden om de politie en brandweer te ondersteunen wanneer zich incidenten voordoen.

Het project

Het bedrijf Citymesh – met hoofdzetel in Oostkamp – is al vier jaar bezig met het Safety Drone project. In maart 2023 kreeg het bedrijf via het SENSE project federale 5G-subsidies. Hierdoor kon de echte uitrol van start gaan. Hans Similon, General Manager Safety Drone: “Met dit project willen we de inzetbaarheid van drones met 5G-toepassingen in noodsituaties bekijken. Ons motto luidt: ‘Saving lives through innovation’. In totaal mikken we op een netwerk van 70 Safety Drones, verdeeld over de 10 Belgische provincies. De drones zullen 24/7 beschikbaar zijn om de politie en brandweer bij te staan. Na een oproep stijgt de drone automatisch op en vliegt richting de plaats van het incident om nauwkeurige beelden te maken van de situatie. Politie en brandweer krijgen meteen een goed beeld van wat er aan de hand is, en kunnen zich daardoor sneller en beter voorbereiden. Het grote voordeel is dat beslissingen sneller worden genomen waardoor er kostbare tijd bespaard wordt.”

Standby tijdens evenementen

Deze week wordt het project ook in Brugge gelanceerd. Burgemeester Dirk De fauw: “De Safety Drone, die op het dak van de brandweerkazerne gestationeerd is, is standby tijdens grote evenementen. Zo kunnen we (eventuele) incidenten snel opmerken en versterking leveren aan zowel de brandweer als de politie van Brugge.”

De Safety Drone komt samen met een mobiel privaat netwerk van Citymesh. Dankzij dit 5G-netwerk kan de drone veilig vliegen. De drone kan enkel opgeroepen worden door politie en brandweer. Wanneer zij de drone oproepen, gaat die meteen ter plaatse en helpt om een beter overzicht te krijgen vanuit de lucht.

De eerste drie maanden is de dienstverlening van Citymesh gratis, daarna wordt overgestapt op een ‘pay-per-flight’-model. De brandweer en de politie zullen dus enkel moeten betalen wanneer ze de drone ook effectief gebruiken.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!