VBRO Evergreen

Eerste stap richting volledig inclusieve processie

De editie van de Heilig Bloedprocessie dit jaar was een bijzondere editie. Niet alleen omdat het de eerste processie was na twee jaar coronacrisis, maar ook omdat met deze editie een eerste grote stap werd gezet richting een volledig inclusieve bloedprocessie tegen 2025.

Schepen van Welzijn Pieter Marechal. “De processie engageert zich met het project ‘Heilig Bloedprocessie inclusief 2025’ om tegen 2025 een inclusief, toegankelijk evenement te zijn. Samen met een groep ervaringsdeskundigen werkten we een aantal nieuwe zaken uit om de processie toegankelijker te maken voor iedereen. Ook dit jaar waren er twee zones voor personen met een handicap en hun begeleider(s): op de Markt en aan de Hauwerstraat. De zone in de Hauwerstraat was veel rustiger en prikkelarmer dan de assistentiezone op de Markt en dus voor velen een mooi alternatief. In beide zones waren specifieke voorzieningen aanwezig: toegankelijk toilet, zitplaats of staanplaats op reservering en assistentie op reservering. We werkten dit jaar samen met Inter vzw. Er werd vooral assistentie aangevraagd om mensen af te halen en terug te brengen naar de bushalte. Dit jaar werd ook voor personen met een handicap met het boekingssysteem van In&Uit gewerkt. Al deze initiatieven werden bijzonder gesmaakt.”

“Het werken met de erfgoedapp was een mooie aanvulling voor het programmaboekje. Personen met een auditieve en visuele beperking konden zo de processie volgen in Vlaamse gebarentaal of via audiodescriptie. Op verschillende momenten kregen de bezoekers een melding met een beschrijving van de taferelen die voorbij kwamen. Dit initiatief kwam tot stand door Heilig Bloedprocessie vzw in samenwerking met KMBS, Licht en Liefde en AnyMedia, en dankzij de steun van de Nationale Loterij”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

“De stap die we dit jaar hebben gezet richting inclusiviteit is alvast geslaagd. We gaan op dit elan voort om van elke nieuwe editie een inclusief verhaal te maken. Alle Bruggelingen en bezoekers moeten kunnen genieten van Brugges schoonste dag”, aldus een tevreden schepen Pieter Marechal.

Foto: Brugs Radiohuis

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!