VBRO Evergreen

Hoe winkeldiefstal voorkomen

Winkeldiefstal pleegt op een zeer directe manier een aanslag op de marge van de winkelier… De derving door winkeldiefstal bedraagt in België gemiddeld 1% – 1,5% van de omzet. Stad Brugge organiseert daarom gratis infomomenten voor de Brugse winkeliers. Op maandag 25 april en maandag 16 mei leert specialist Luc Van Lysebeth winkeliers hoe je winkeldiefstal kan voorkomen.

Het aantal winkeldiefstallen blijft doorheen de jaren vrij stabiel in Brugge. Tijdens de coronapandemie was er wel een lichte daling te zien. “In 2020 daalde het aantal feiten met vijf procent tot 405 gevallen, in 2021 opnieuw met acht procent tot 373 feiten. De meeste diefstallen worden gepleegd in de grootwarenhuizen. Geld, voeding, kledij en tabak vormen de hoofdbrok. De voorbije jaren werd 78% van de gemelde feiten opgehelderd”, zegt Korpschef Dirk Van Nuffel.

Burgemeester Dirk De fauw: “De winkels spelen daar zelf een belangrijke rol in, bijvoorbeeld door winkeldetectives en camerabeelden. We moedigen aan om steeds onmiddellijk aangifte te doen wanneer men een winkeldief betrapt of vaststelt dat voorwerpen gestolen werden.”

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Het gaat vooral om vermijdbare verliezen. We nodigen de Brugse ondernemers daarom graag uit op twee gratis infomomenten. Specialist in verliespreventie Luc Van Lysebeth leert de ondernemers welke preventieve maatregelen je kan inzetten en hoe je de winst kan beschermen.”

Voor een handelaar vormt winkeldiefstal een aanslag op het eigen inkomen. Volgens handelsfederatie Comeos verdwijnt jaarlijks bij die feiten 1 miljard euro uit de omzet van winkeliers. Nieuwe technologieën zoals zelfscanners zorgen soms ook voor nieuwe gelegenheden om diefstallen te plegen.

Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys: “Online verkoop kent een hoge vlucht. Gelukkig zijn er nog steeds heel wat mensen die in Brugge komen winkelen, voor hun dagelijkse aankopen uiteraard, maar ook voor de periodieke goederen zoals kledij, parfum, cadeautjes… We monitoren met de Stad sinds enkele jaren de bezoekers en van waar ze komen. We kennen ook het bestedingsgedrag. Dit uiteraard volkomen anoniem en in orde met GDPR. Zo weten we dat Bruggelingen én bezoekers samen in februari 2022 bijna 59 miljoen euro hebben besteed op het hele grondgebied van Brugge. 38% daarvan ging naar voeding en grootwarenhuizen, 15% naar periodieke goederen. Het gemiddelde bedrag per transactie is 38,6 euro. Als we de cijfers van de diefstal naar Brugge overzetten dan betekent dat alleen al voor de maand februari een bedrag van 590.000 euro. We zijn dus zeer blij dat we samen met politie en preventie onze handelaars kunnen ondersteunen met tips om dit verlies tegen te gaan.”

De gratis infomomenten vinden plaats in het Politiehuis (Lodewijk Coiseaukaai 3, 8000 Brugge) op maandag 25 april en maandag 16 mei, telkens om 19.00 uur.

Inschrijven is verplicht via https://www.brugge.be/infomoment-winkeldiefstalpreventie.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!