VBRO Evergreen

Huidevettersplein volledig heraangelegd

Het Huidenvettersplein in Brugge is weer klaar voor gebruik. “Het plein werd aangepakt in het kader van het pleintjesplan. Het had al langer te kampen met oneffenheden en putjes en was toe aan een heraanleg. We zorgden voor een duurzame oplossing voor de plaatselijke horecaondernemers. Vandaag kunnen we het vernieuwd terug openen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. De Stad investeerde om en bij 48.000 euro in het plein.

Op 11 januari werd het Huidenvettersplein afgesloten om de werkzaamheden te laten starten. Een maand en een grote week later kan het pleintje weer opengesteld worden. “ Een dikke pluim voor aannemer APK die tijdig de terrassen weer kon openstellen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. Pleintjes in de stad zijn belangrijk. Zo werden al de Eiermarkt, het Kraanplein, het Sint-Jansplein, het Jan van Eyckplein, de Woensdagmarkt, het Sint-Amandsplein, de Ankerplaats, de Burg en het Beursplein vernieuwd. Ook op ‘t Zand gebeurden diverse ingrepen om meer bloemen en vergroening rond de bomen te realiseren. Het Stationsplein kan Sint-Michiels werd al aangepakt net als de kiss-and-ridezone aan kant centrum. “Door te investeren in pleinen vernieuwen we de stad, maken we het leuker, gezelliger en leefbaarder. Het is een investering voor onze ondernemers, maar we maken onze winkelstad ook aantrekkelijker.”

Gevel tot gevel

Het Huidenvettersplein werd heraangelegd tot een mooi en effen plein. De verhoogde boorden van de voetpaden verdwenen. Oneffenheden en putjes werden weggewerkt door het herleggen van de mozaïekkeien op het plein. Ondertussen werd er ook nieuwe verlichting geplaatst. “We kozen voor een volledige make-over van gevel tot gevel. Op het plein kon er weinig vaste vergroening door de uitgebreide terrassen, het stadsgezicht en de loopas maar we rekenen erop dat alle horecazaken hun terrassen afzetten met levend groen en bloemen. Hoe aantrekkelijker ze het zelf maken, hoe mooier en gezelliger het plein”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Betere afwatering

Het standbeeld op het midden van het plein werd uiteraard gevrijwaard. “Daarnaast plaatsten we ook slikputten: zo verbeteren we de afwatering van het plein”, stipt Van Volcem aan.

De horecaterrassen zullen er dus weer prachtig bijliggen “De heraanleg zorgt voor een stabielere setting voor de tafels en stoelen van de horecaterrassen. De werkzaamheden zijn afgerond net voor de krokusvakantie begint. Als de zon schijnt, zullen de mensen hier ‘stabiel’ kunnen genieten van een pintje of een koffie”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De volgende pleintjes die aangepakt worden zijn het Zilverpand, het Sentillehof en de Zuidzandstraat.

Tot slot roept schepen Mercedes Van Volcem iedereen op om een pot met groen voor de deur te plaatsen en/of een gevelplant aan te vragen via www.brugge.be/gevelplant. Dat kan ook in de winkelstraten en op pleinen.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!