VBRO Evergreen

Incident in Brugs Groeningemuseum

Dinsdagnamiddag vond een actie van een klimaatactivist plaats in het Brugse Groeningemuseum. De persoon lijmde zijn hand vast aan het veiligheidsglas van de ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’ (1436) van Jan van Eyck. De actie werd snel stilgelegd, en dankzij de veiligheidsmaatregelen is er geen schade aan het kostbare schilderij, een van de absolute topstukken uit de collectie.

Nico Blontrock, schepen van Cultuur: “We respecteren uiteraard het recht op vrije meningsuiting, maar dit soort acties is absoluut onaanvaardbaar. Je blijft met je handen af van ons kunstpatrimonium, wat je boodschap ook mag zijn. Mijn grote dank alvast aan het museumpersoneel en de politie, die ervoor zorgden dat dit incident snel kon afgehandeld worden, en vooral zonder schade aan het werk.”

Jonathan Nowakowski, zakelijk directeur Musea Brugge: “Onze veiligheidsmaatregelen, zoals het veiligheidsglas, hebben hun nut zeer duidelijk bewezen vandaag. Het schilderij is op ieder moment gevrijwaard van mogelijke schade. Wij zijn vooral opgelucht dat deze actie geen verdere gevolgen heeft.”

Foto: Musea Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!