VBRO Evergreen

Innovatieve dienstverlening aan huis in Brugge

Met het subsidieprogramma ‘Gemeente zonder gemeentehuis’ ondersteunt Vlaanderen lokale besturen die samen innovatieve, digitale oplossingen uitwerken om hun dienstverlening efficiënter en klantgerichter te maken.

In dit kader hebben elf lokale besturen (Brugge, As, Beernem, Damme, Destelbergen, Houthalen-Helchteren, Knokke-Heist, Ranst, Zedelgem, Zemst, Oostkamp) de voorbije jaren de handen ineengeslagen om het innovatief project ‘Draagbaarburger Loket’ uit te werken. Met een sterke focus op innovatie en transformatie van de gemeentelijke dienstverlening biedt dit initiatief een veelbelovende oplossing voor burgers die zich niet of moeilijk kunnen verplaatsen naar een gemeentehuis.

Het Draagbaar Loket bestaat uit een draagbare kit waarmee een stadsmedewerker bij burgers aan huis of in een voorziening komt om een eID-kaart aan te vragen.

Schepen van Burgerzaken Jasper PIllen: “Voor het project konden we nauw en goed samenwerken met tien andere lokale besturen en met de federale overheidsdiensten. We kregen inspraak en kansen om de tablet uitvoerig op verschillende manieren uit te testen.”

 “De dienstverlening wordt vanaf maandag 3 juni letterlijk tot bij de minder mobiele burger gebracht”, zegt schepen van Klantgerichte Dienstverlening Pieter Marechal. “Dit initiatief sluit naadloos aan bij de noden van minder mobiele burgers en stelt lokale besturen in staat om diensten aan te bieden zonder fysiek gebonden te zijn aan een gemeentehuis. Een medewerker kan met de draagbare kit een vingerafdruk en een pasfoto nemen. Ook zit er een ‘signpad’ op het toestel om handtekening te kunnen plaatsen. De aanvraag wordt onmiddellijk verwerkt bij de bevoegde diensten.”

Uitbreiding in de toekomst

“Het project is momenteel enkel gericht op de aanvraag van eID-kaarten, maar op termijn is het de bedoeling om deze dienstverlening verder uit te breiden. Dit initiatief vormt een essentiële aanvulling op de digitaliseringsoefeningen, met een bijzondere focus op e-inclusie. Door het Draagbaar Loket kunnen we nog gerichter diensten leveren aan diegenen die minder bekend zijn met digitalisering en moeite hebben om de weg te vinden naar digitale oplossingen”, zegt schepen Jasper Pillen.

“Het Draagbaar Loket vertegenwoordigt dus niet alleen een innovatieve stap voorwaarts in de gemeentelijke dienstverlening, maar ook een cruciale stap richting een meer inclusieve samenleving. Door de dienstverlening toegankelijker te maken voor iedereen, versterken we de band tussen overheid en burgers en vergroten we de kansen voor iedereen om volledig deel te nemen aan onze samenleving”, aldus schepen Pieter Marechal.

Aanmelden

Burgers met mobiliteitsproblemen kunnen (in eerste instantie) beroep doen op deze dienstverlening. De inschatting gebeurt via een verklaring op eer van beëdigde zorgverstrekkers/maatschappelijk werkers/sociale diensten van erkende welzijnsvoorzieningen. Alle aanvragen voor een dienstverlening aan huis of in een voorziening (PCB, WZC, …) zullen door deze mensen via een aangepast online formulier op de stadswebsite verlopen.

Wie geen beroep kan doen op een maatschappelijk werker, kan zich via het online formulier aanmelden (https://www.brugge.be/aanvraagformulier-huisbezoeken). Bij het huisbezoek van de ambtenaar moet men een doktersattest kunnen voorleggen.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!