VBRO Evergreen

Koffiegruis Stad Brugge krijgt tweede leven

Stad Brugge steunt projecten om tot een circulaire stad te komen. Bij deze projecten wordt afval vermeden en verwerkt tot iets nieuws.

“Bij Stad Brugge belandt er jaarlijks heel veel koffiegruis in de vuilnisbak”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet. “Er zijn echter mogelijkheden om het gebruikte koffiegruis een tweede leven te geven.”

Het circulaire landbouwproject ‘Kopje Zwam’ is een Brugse firma die oesterzwammen kweekt op basis van koffiegruis. Kopje Zwam haalt vandaag al  koffiegruis op in Brugse horecazaken. De organisatie werkt hiervoor samen met welzijnsvereniging Ons Huis, Oranje vzw en Viro vzw. Op het koffiegruis kweken ze zwammen en microgroenten. De oesterzwammen groeien op een substraat van koffiegruis en koffieschillen, shiitake op een substraat van bierbostel en koffieschillen. Na de oogst wordt het doorschimmelde substraat gecomposteerd, waarna er op de verkregen compost microgroenten worden geteeld.

In april 2022 start Stad Brugge in het Stadhuis een proefproject op met Kopje Zwam. Het gebruikte koffiegruis van Stad Brugge zou ‘volgens de regels van de kunst’ verzameld worden in aangeleverde recipiënten. Medewerkers van Kopje Zwam leren hoe het koffiegruis op een juiste manier verzameld kan worden, zodat het koffiegruis van voldoende kwaliteit blijft om oesterzwammen op te kweken.

Schepen Pieter Marechal: “We starten voor dit project met het koffiegruis uit het stadhuis en later volgt het Huis van de Bruggeling. Binnen onze organisatie hebben we in totaal 11 grote koffie automaten verspreid over 7 locaties, waarvan 5 in het Huis van de Bruggeling. Daarnaast zijn er ook nog de vele senseo en gewone koffie apparaten. We kunnen als Stad Brugge dus een grote bijdrage leveren aan dit mooie circulaire project.”

Schepen Minou Esquenet: “Dit is een mooi voorbeeld van circulaire economie. Afval wordt omgezet in nieuwe grondstoffen. Het past ook perfect in de duurzame voedselstrategie (Bruggesmaakt) van Stad Brugge. Brugge is een eetbare stad, met aandacht voor lokale (biologische) productie waar niets verloren gaat. We werken hier als stadsbestuur graag aan mee.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!