VBRO Evergreen

Leerlingen VTI restaureren 160 jaar oude kapel

De leerlingen en praktijkleerkrachten van het 7de specialisatiejaar Decoratie en Restauratie Schilderwerk van VTI Brugge zijn momenteel bezig met ingrijpende restauratiewerken aan de 160 jaar oude kapel van kapittel op de Centrale begraafplaats van Brugge.

De neogotische kapel van het kapittel van de Sint-Salvatorskathedraal, ontworpen door Jean-Baptiste Bethune, bevat graven van de kanunniken. Architect en Bruggeling Huib (Hubert) Hoste restaureerde de kapel tussen 1909 en 1912. In de periode van 1985 tot 1992 werden nieuwe restauraties uitgevoerd. Dertig jaar later nemen de leerlingen en praktijkleerkrachten van VTI Brugge de kapel opnieuw onder handen.

De grootste uitdaging voor de leerlingen en praktijkleerkrachten tijdens deze opdracht was ‘het gevecht’ tegen het vocht. De belangrijke eerste opdracht was dus om de vochtoorzaken aan te pakken. Daarna kon men pas beginnen met het behandelen van het schrijnwerk, de ornamenten in ere herstellen en de beelden en interieurstukken boenwassen en hun oorspronkelijke glans terug geven.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!