VBRO Evergreen

Maak deze maand van elke dag Autovrije Zondag

In de aanloop naar Autovrije Zondag lanceert Scone, samen met stad Brugge, een pilootproject rond duurzame mobiliteit. “We weten uit onderzoek dat heel wat Bruggelingen bereid zijn zich op een duurzame manier te verplaatsen. Via onze app willen we mensen begeleiden om écht aan te slag te gaan met duurzame mobiliteit.”

Zelfs in een fietsstad als Brugge is een derde van de lokale CO₂-uitstoot afkomstig van gemotoriseerde verplaatsingen. “Er zijn nochtans voldoende alternatieven met minstens evenveel comfort, waarmee we onze impact op het klimaat fors verlagen”, weet Erwin Van Laethem, directeur bij Scone. Scone is een gratis app, die je begeleidt als je je ecologische voetafdruk wil verkleinen.

‘Duurzame mobiliteit’-challenge

In samenwerking met ‘BruggeNaarMorgen’, het klimaatplan van de stad Brugge, lanceert Scone deze maand een ‘Duurzame mobiliteit’-challenge. “In aanloop naar Autovrije Zondag roepen we Bruggelingen op om de uitdaging aan te gaan en hun wagen een paar dagen aan de kant te laten. Weken mag ook”, glimlacht Van Laethem. “De challenge begint deze week en duurt tot 30 september.”

Hoe gaat het in zijn werk? “Als je de Scone-app downloadt, kan je op twee minuten tijd je ecologische voetafdruk berekenen. Vervolgens kan je lid worden van de ‘BruggeNaarMorgen’-community. Zo kom je in contact met andere geïnteresseerde Bruggelingen. Onze communities bundelen initiatieven die in jouw buurt gepland staan, en hoe jij eraan kan bijdragen”, aldus Van Laethem.

Met resultaten naar klimaatdag

Met Scone krijg je dus zicht op concrete acties die jij kan ondernemen om je CO₂-uitstoot te verkleinen. De ontwikkelaars gaan ook aan de slag met de data die ze vergaren: “Je hoeft niets bij te houden – onze app volgt je op de voet, met respect voor je privacy. De resultaten en inzichten presenteren we op de klimaatdag van de Vlaamse Steden en Gemeenten, die ook doorgaat in Brugge. Zo hopen we andere steden of organisaties te inspireren”, stelt Van Laethem.

Wie wil bijdragen aan een klimaat- en verkeersvriendelijke buurt en zo anderen inspireren, kan dus vanaf vandaag meedoen met de challenge. Alle deelnemers krijgen van ‘BruggeNaarMorgen’ een gratis drankje op de Autovrije Zondag (18 september). Er worden ook cadeaubons verloot, waarmee de winnaars kunnen shoppen bij Brugse handelaars.

Interesse? Download de app gratis en vul de activatiecode BNM2022 in.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!