VBRO Evergreen

Nieuwe troostplek in Male Sint-Kruis

Johan en Hilde Devoghel – Delameillieure van de Parochie Sint-Thomas Van Kantelberg in Sint-Kruis klopten aan bij schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem met het voorstel om de tuin naast de kerk in te rechten. “Samen met burgemeester Dirk De fauw ging ik ter plaatse om na te gaan wat we konden doen en realiseren op korte termijn”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Rustbank, kunstwerk en bloemen was de vraag

“We hebben een nieuwe rustbank geplaatst en kunstenaar Filiep Vandenberghe zorgde voor een passend kunstwerk in cortenstaal”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem. De tuin is openbaar domein, maar ook zichtbaar vanuit de kerk.

Toegankelijkheid

“Door het aanbrengen van een hellend vlak naar de tuin, is de stilteplek toegankelijk voor iedereen. Dit vond ik enorm belangrijk,” zegt schepen Van Volcem. Ook wegwijzers werden geplaatst zodat bezoekers de tuin vlot kunnen terugvinden.

Bloemen, gevelplanten en nieuwe bomen

“We brachten bloemen die het hele jaar door bloeien aan op de stilteplek, ook zichtbaar vanuit de kerk. In het gazon werd een zone van 52m² beplant met 2.500 narcissen in witte en zachtgele tinten. In de schaduwrijke zone van 195 m² onder de bomen werd een wit-blauw tapijt van 4.000 meiklokjes en 3.000 wilde boshyacinten aangeplant.”

“Ook ter hoogte van de muren hebben we beplanting voorzien die het hele jaar lang voor groen zal zorgen,” zegt schepen Mercedes Van Volcem.

In de winter bloeien de toverhazelaar en een meloenboompje, gevolgd door het krentenboompje, de Mexicaanse oranjebloesem en de klimhortensia in het voorjaar. In de zomer en het najaar zullen de Monnikspeer, Senecio en eikenbladhortensia bloeien.

“Met het inrichten van deze plek op het Brugse openbaar domein, geven we op deze ommuurde tuin ook ruimte aan rouwervaringen van inwoners en brengen we mensen samen die willen samenkomen omtrent rouw, verlies en verdriet”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

In 2020 werd op initiatief van Ferm ook al een troostplek op WZC Westervier gerealiseerd naar aanleiding van de vele sterfgevallen in het rusthuis als gevolg van de corona-epidemie.

Ontharding voor de kerk

“Bezoekers die naar de kerk of naar de bibliotheek komen worden elk seizoen opnieuw aangenaam verrast met een mix van bloeiende vaste planten. Op het plein voor de kerk werd namelijk een stuk van 100m² verharding verwijderd en aangeplant”, aldus schepen Mercedes Van Volcem.

Het plein komt nu beter tot zijn recht door de inbreng van groen en bloemen.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!