VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

In Zeebrugge wordt het bouwvallige pand op de hoek van de Baron de Maerelaan en de Kustlaan nu toch gesloopt. En wel op burgemeestersbevel. Dat kwam er na een verontrustend rapport over de veiligheid van het gebouw waarin eerder al brand uitbrak en ook krakers woonden. Zaterdagavond laat was het weer prijs. De Brandweer kreeg een brandmelding binnen voor het voormalig Chinees restaurant waarvan de gevel al een tijdje gestut moet worden. Voorbijgangers hadden kort voordien rook zien opstijgen uit het bouwvallige huis. Het ‘beeldbepalend’ hoekpand werd in 1927 gebouwd naar een ontwerp van de Heiste architect Neirynck.

Aan het Bevrijdingsplein in Menen is maandagnamiddag een 48-jarige man overleden na een val van de tweede verdieping van z’n woning. De 112 met de MUG was snel ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat voor de man die bezweek aan z’n opgelopen verwondingen. Hoe de val is kunnen gebeuren was maandagavond nog niet duidelijk. Daar is het parket mee bezig.

In Ieper is op 72-jarige leeftijd gewezen patissier Marc Vandermeulen overleden. 38 jaar lang hield hij samen met z’n echtgenote Patisserie Marc in de Ieperse Boterstraat open. De warme bakker was in de wijde omtrek bekend om z’n bananentaarten en ovenkoeken. Hij was inmiddels meer dan 50 jaar gehuwd met z’n echtgenote Henriette. Het koppel was al even met pensioen. In 2011 verhuisden ze daarop naar de Griettenstraat in Ieper. Bakker Marc was vader van twee dochters: Jannick en Sandy en had inmiddels twee kleinkinderen.

De Brugse kunstenares Griet Baeyens kan van 20 april tot 24 november tentoonstellen op de Biënnale van Venetië. Ze werd met haar wandtapijten ‘Moving Water’ geselecteerd door ECC Biënnale Personal Structures 2024. De Biënnale van Venetië is de grootste kunsthappening voor beeldende kunsten in Europa. De jongste editie lokte nog méér dan één miljoen bezoekers. Baeyens’ installatie wordt tentoongesteld in het Palazzo Mora in Venetië.

Op Pasen waren de brandweer van Koekelare en  arbeiders van De Watergroep zowat de hele dag bezig met een ondergronds waterlek dat opgetreden was in het centrum van het dorp. Door dat lek liep er water binnen in de kelder van Huis Proot, de gerestaureerde dokterswoning waar tentoonstellingen en vergaderzalen zijn ingericht. Het waterlek ontstond vermoedelijk zondag in alle vroegte ter hoogte van de Noordomstraat in Koekelare. Uiteindelijk moest het wegdek worden opgebroken om de herstelling te kunnen uitvoeren. Tal van woningen hadden eronder te lijden en hadden ook geen watervoorziening meer. Voor hen werd door De Watergroep een aftakpunt voorzien.

Op Pasen liep ’s namiddags rond 3 uur een melding binnen bij de brandweer van Zone1 van een vermeende drenkeling in het kanaal ter hoogte van het in aanleg zijnde Katelijnepark in Brugge. De Brugse Brandweer kwam ter plaatse met ondermeer het Duikteam maar kon na een intense zoektocht uiteindelijk niemand vinden. Na een tijd werd de zoektocht dan ook afgeblazen.

Zondagmorgen vroeg rond half zeven is in de Kalvariebergstraat in Brugge een auto volledig uitgebrand. En dat vlakbij de voorpost van de Brugse Brandweer. Toch stond de auto bij aankomst van de pompiers van de nachtploeg al in lichterlaaie. Het blussen zelf verliep zonder problemen maar niettegenstaande het snelle ingrijpen van de brandweer is het voertuig, een hybride Nissan Qashqai, volledig verloren.

Een woning langs de Wilgenstraat in Roeselare is tijdelijk onbewoonbaar nadat er op Pasen, rond kwart voor tien brand uitbrak in een kamer op de eerste verdieping. Eén van de bewoners probeerde het vuur nog te blussen, maar daarbij liep hij brandwonden op aan beide voeten. De brandweer van Roeselare was snel ter plaatse waardoor de brandschade beperkt bleef tot de ene kamer. De man die het vuur te lijf ging werd met een ambulance van de 112 afgevoerd naar het ziekenhuis. De woning is tijdelijk onbewoonbaar; de oorzaak van de brand ligt bij een brandende sigaret.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!