VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

Omstreeks half zes in de late namiddag deed er zich gisteren een zwaar verkeersongeval voor op het kruispunt van de Oude Sluissedijk en de Dasseweg in Damme. Een personenwagen die in de Oude Sluissedijk richting Damme reed, werd er aangereden door een zware suv. De personenauto belandde daarop op z’n zij. De vier inzittenden werden door de brandweer uit de gekantelde wagen gehaald en vervolgens met ambulances naar het ziekenhuis overgebracht.

Een slecht werkende verwarmingsinstallatie zorgde dinsdagnamiddag voor brandweer-alarm op de  Botermarkt in Roeselare. Meer bepaald in een appartementsgebouw. Verschillende mensen hadden daar een CO-intoxicatie opgelopen. Drie van hen werden ter controle overgebracht naar het AZ Delta. Na onderzoek bleek een verwarmingsinstallatie in de gang van het gebouw aan de basis te liggen.

In haar kerkenbeleidsplan krijgt de Stad Brugge onverwachte hulp van de Roemeense gemeenschap in de regio. Zij vormen overigens de grootste groep niet-Belgen in Brugge. Wat blijkt immers, Orthodoxen en Evangelische christenen herbestemmen respectievelijk de Stella Maris kerk in Zeebrugge en de Heilig Hartkerk of voormalige Jezuïtenkerk in de Brugse Vlamingstraat. Wat Zeebrugge betreft heeft de kerkfabriek aangegeven dat ze de Stella Mariskerk niet langer nodig heeft als gebouw voor erediensten. Die is inmiddels sinds lange tijd verhuurd aan de Orthodoxe Roemeense geloofsgemeenschap. Wanneer deze kerk aan de Rooms-Katholieke eredienst onttrokken wordt, komt het onroerend erfgoed ter beschikking van Stad Brugge en wordt het gebouw verkocht aan de huidige huurder. Zij zullen de kerk wat opknappen.

Het Brugse college van burgemeester en schepenen besliste om in de Ter Doeststraat in Lissewege en in de Zilversparrenstraat in Sint-Kruis verdere maatregelen te treffen om de snelheidslimieten af te dwingen. Ondanks de eerder ingevoerde wegversmallingen met wijzigende voorrang, blijkt uit evaluatiemetingen in beide straten dat de snelheidslimieten nog altijd niet worden gerespecteerd. Daarom komen er nu bijkomend rijbaankussens die automobilisten dwingen om hun snelheid te verminderen. Om de veilige doorgang van fietsers en motorfietsers te garanderen, blijft er tussen de rand van de rijbaan en het rijbaankussen een vrije doorgang van een meter.

De wekelijkse woensdagmarkt in Brugge gaat vandaag door op de Burg gezien de Paasfoor nog tot 7 april opgesteld staat op de Markt. Er zijn attracties voor jong en oud. Op vrijdag 19 april start dan de Meifoor in Brugge.

In Koolkerke zijn ze al bezig met de opnames voor een nieuwe reeks over het buurtwinkeltje van Henriette en Raf dat zaterdagavond de deuren sloot na 55 jaar. Het was een emotioneel moment voor Henriette die graag onder de mensen was. Zaterdag kwam nog heel wat volk langs in haar winkeltje.

De Stad Brugge hield dinsdag een onthaaldag voor nieuwe personeelsleden. Het was schepen Pieter Marechal die de nieuwkomers binnen de stedelijke diensten mocht verwelkomen.

In de Brugse musea beleefden ze een topweekend met Pasen. Dagelijks mochten ze in alle musea samen meer dan vierduizend bezoekers verwelkomen. Ook op de bootjes was het weer druk en de busparking aan de Katelijnepoort stond volledig vol.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!