VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

De gemeenteraad van Brugge kwam pas gisteren samen omwille van de kampioensviering van Club Brugge afgelopen maandagavond op de Markt. Raadsleden Sintobin en Van Tieghem hadden een actuele vraag ingediend rond het nieuwe Club stadion en de beslissing van de Raad van State. Het dossier loopt opnieuw vertraging op. Op de agenda stonden er 57 punten in open zitting. Na de 57 punten werden nog zes interpellaties behandeld van raadsleden. Raadslid Reuse vroeg een betere spreiding van de toeristenwinkels in de Brugse binnenstad om te voorkomen dat er zone ontstaan zoals tegenwoordig in de Katelijnestaat waar zowat alle winkels chocolade en wafels verkopen.

Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem, tijdens de Brugse gemeenteraad, heeft een onderaannemer diverse fouten gemaakt waardoor de Sint-Jorisstraat momenteel opnieuw opgebroken wordt en dat amper 9 maanden na de feestelijke opening. Nogal wat buurtbewoners klaagden over trillingen in hun straat en dat blijkt te komen van te brede voegen tussen de kasseien en het té vroeg in gebruik nemen voor transport van zware machines. Aannemer en stadsbestuur kwamen uiteindelijk tot een compromis en betalen elk 23.000 euro. Die regeling stuitte op nogal wat boosheid bij de Brugse oppositie maar Schepen Van Volcem repliceerde dat gekozen werd voor dit compromis, omdat de klus op die manier zal geklaard zijn in amper vijf weken tijd. Voor het bouwverlof is het werk, normaalgezien, gedaan.

Tijdens de zitting van 7 mei heeft de Vaste Commissie voor Taaltoezicht twee klachten onderzocht die waren ingediend tegen Musea Brugge. De klachten betroffen het gebruik van Engelstalige campagnetitels en de benamingen van diverse tentoonstellingen, conferenties en slogans die uitsluitend in het Engels werden voorgesteld. Beide klachten werden door de Commissie voor Taaltoezicht ontvankelijk, maar ongegrond bevonden. Ze oordeelde dat Engelse titels van tentoonstellingen en conferenties geen schending vormen van de bestuurstaalwetgeving, gezien het internationale karakter en de artistieke vrijheid van de artiesten. En bovendien werd vastgesteld dat Engelstalige titels op affiches en op de website altijd vergezeld gaan van aanvullende informatie in het Nederlands.

De stad Brugge koopt een stuk grond aan van iets meer dan 4 aren, grenzend aan het Chartreusinnenbos ter hoogte van de Doornstraat in deelgemeente Sint-Andries. Het bos kan daarmee meteen uitgebreid worden want het perceel is vrij van gebruik. Het wordt gekocht voor een slordige 20.000 euro. Brugge ijvert voor bosuitbreiding op haar grondgebied en loopt daarmee in de kijker. Onlangs nog kreeg de stad het gouden boslabel, omdat er in 2023 op het grondgebied het meeste bos aangeplant werd van heel Vlaanderen.

In Brugge zijn er dit jaar vier organisaties van de Zandfeesten op het Zand en in het Koning Albertpark. Er zijn ongetwijfeld weer vele honderden deelnemers op de afspraak nu zondag voor de eerste editie van dit seizoen. Het initiatief was lange tijd de grootste rommel- brocante en antiekmarkt van Vlaanderen.

Deze zomer is er weer Oostende Koerse op maandagen, meer bepaald van 1 juli tot 26 augustus. Er zijn negen rendagen. Na de rendagen zijn er telkens optredens. Op 1 juli verwachten ze er alvast Garry Hagger en Swoop.

De Brugse jeugdhulporganisaties zullen vandaag actie voeren in de Brugse binnenstad. Ze vragen de indexering van hun werkingsmiddelen. Hun kosten worden steeds groter, zo blijkt.

In Nieuwpoort staat weer een reuzenrad opgesteld. Het gaat om de 50 meter hoge The View met een uniek panoramazicht vanuit enorme rad. Er zijn 36 gondels. Het reuzenrad kan je vinden aan het Loodswezenplein in Nieuwpoort.

Komend weekend is er het abdijen- en kastelenweekend in het Brugs Ommeland. Heel wat kastelen zetten de deuren open of organiseren wandelingen in de kasteeltuinen. Het is komend weekend ook Open Kerkendag.

In Lochristi is Bruggeling Kurt Deklerck de 28ste keer Belgisch kampioen rolstoelsnooker geworden. Hij won met 3-0 cijfers van Kenny Vangampelaere uit Wingene. Deklerck kan op die manier nog maar ’ns een trofee bijzetten in z’n kast.

En Brugge is alweer een 100-jarige rijker. Het gaat om Marie José Baetens die verblijft in het woonzorgcentrum Van Zuylen in Sint-Kruis. Ze was studiemeesteres in de bekende Brugse school Hemelsdaele waar ze trouwens erg geliefd was bij de leerlingen. Ze bleef tot haar 76 jaar vrijwilligerswerk doen in de school.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!