VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

De maand juni is van start en dat betekent uiteraard ook examentijd voor de studenten in de regio, van de basisschool over het middelbaar onderwijs tot in de hogescholen. Opnieuw dus een drukke en ook wel stresserende periode. En ook dit jaar weer voorziet Brugge Studentenstad in de blokperiode een gevarieerd aanbod aan studeerplaatsen voor studenten van hogescholen of universiteiten. Samen studeren haalt studenten wat uit het sociale isolement waarin ze vertoeven in die periode. En daarenboven zorgt Brugge Studentenstad ook regelmatig voor originele, verkwikkende of lekkere blokpauzes. In deze maand juni zijn Brugse studenten welkom op vijftien verschillende locaties om er te studeren en die zijn meteen goed voor om en bij de 500 plaatsen.

In het Brugse Begijnhof werd, zoals we eerder al meldden, een info-tuin geopend. Het Begijnhof van Brugge is al 25 jaar Werelderfgoed en volgend jaar wordt er het 800-jarig bestaan gevierd. Het is een uitzonderlijke plek die tal van lokale en internationale bezoekers aantrekt. Maar zoals vele Bruggelingen is ook Brugge Foundation van oordeel dat een behoedzaam beheer van de Begijnhof-site noodzakelijk is zodat de ‘geest van de plek’ onaangetast kan behouden worden voor de toekomst. Daarbij past wel een plekje waar de bijzondere materiële maar ook immateriële erfgoedwaarden van het Begijnhof kunnen geduid worden, samen met de historiek van de site. De nieuwe info-tuin die daartoe moet bijdragen kwam er op voorstel van Brugge Foundation. De informatieve tentoonstelling is gericht op lokale en Nederlandstalige bezoekers die aan de hand van een kort en systematisch overzicht de verschillende aspecten van het Begijnenleven en de site toegelicht krijgen. Maar men wil natuurlijk ook het internationale publiek kennis laten maken met dezelfde inhoud. Dat kan dan weer via verhalen in diverse talen die via een QR-code beluisterd kunnen worden.

In Varsenare werd zondag de 100ste verjaardag gevierd van Henrica Van Houdt of beter gekend als Jetje. De vrouw woont in Brugge maar het feest vond plaats bij haar zoon. Ze werd een eeuw terug geboren in Olen en was mama van vijf kinderen. Haar man gaf les in Assebroek.

In de schuttersgilde van de Vrije Archiers in Sint-Kruis Brugge was er zondag feest. Twee confraters werden gehuldigd voor hun 25 jaar lidmaatschap. Het ging om Guy Tanghe en Steve Huys. Ze werden in koetsen naar de Gilde gebracht.

Op zaterdagvoormiddag was het bijzonder druk in het Stadhuis. Er werden in enkele uren tijd maar liefst elf huwelijken voltrokken door schepen Jasper Pillen en één huwelijk door burgemeester Dirk De fauw. Ook de komende weekends zijn er in Brugge heel wat huwelijken gepland.

Het fonkelnieuwe festival Mirage aan de Brugse Vesten, tussen de molens, is een groot succes geworden. Zondagavond mocht Raymond van het Groenewoud er optreden, op de slotavond. Er was dagelijks heel wat volk in en rond de tent.

Nu vrijdag start er in Sint-Michiels Brugge een wereldrecordpoging padel spelen. Het gezelschap  wil ermee doorgaan tot zondagmorgen vroeg om 3 uur. Er wordt gespeeld voor het goede doel want de opbrengst gaat naar de MUG Heli. Die werd zondag trouwens verschillende keren opgeroepen voor dringende medische hulpverlening.

Er waren zondag drie grote rommelmarkten in de regio en die lokten heel veel volk. Er waren de Zandfeesten op en rond het Zand in Brugge, de rommelmarkt aan de Kinderboerderij de Zeven Torentjes in Assebroek en ook Brocante aan de Waterkant in Sluis.

Het zwembad Lago in Sint-Andries Brugge zal van 10 tot 14 juni gesloten zijn wegens jaarlijks onderhoud. In Oostkamp werd het zwembad de Valkaart in Oostkamp zaterdag definitief gesloten wegens betonrot in de badkuip. Er wordt gedacht aan een nieuw zwembad. De gemeente zoekt een oplossing voor de zwemmers.

In Torhout is er komend weekend kermis op de Don Boscowijk. Ze verwachten heel wat attracties voor jong en oud. Ook in Koksijde is er komend weekend kermis.

In de vrije school de Kantelberg in Male was er zaterdag het schoolfeest onder het thema ‘Tien om te Zien’ met optredens van alle klassen. Jammergenoeg regende het tijdens het feest. Na de optredens was er nog barbecue.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!