VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

In de Sint-Trudostraat in Assebroek is gisteren in de late namiddag een zware brand ontstaan in een in aanbouw zijnde woning. Tijdens deze werken brak er plots brand uit waardoor het pand erg zware schade opliep. Dat was namelijk opgetrokken in een houtconstructie. De Brugse pompiers rukten uit met de voorpost rond kwart over vijf. Bij aankomst bleek het meteen al om een uitslaande brand te gaan die door het dak zat. Daardoor werd nog een tweede ladderwagen ingezet. De brandweer was de brand relatief snel meester maar toch is de schade dus erg groot. Wellicht is de ruwbouw grotendeels verloren.

Het parket West-Vlaanderen heeft een nieuwe maatregel uitgevaardigd waarbij het rijbewijs van bestuurders die tijdens het rijden een gsm of ander elektronisch toestel gebruiken, onmiddellijk voor 15 dagen wordt ingetrokken. Deze maatregel, die tot nu toe alleen tijdens specifieke politieacties werd toegepast, geldt nu in alle 19 politiezones van de provincie. Met deze beslissing streeft het parket West-Vlaanderen naar een uniform beleid om de verkeersveiligheid in de hele provincie te verhogen. Tot vorige week resulteerde het gebruik van een gsm achter het stuur, in het onmiddellijk betalen van een boete van 174 euro. Naast de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs, zullen overtreders ook voor de politierechtbank moeten verschijnen, waar de boete kan oplopen tot 500 euro, inclusief gerechtskosten.

De stad Brugge heeft een gloednieuwe fietskaart voorgesteld. Die biedt meteen een handig overzicht van alle fietsvoorzieningen in Brugge, variërend van comfortabele fietsroutes en de locaties van openbare fietspompen en -herstelpalen tot informatie over vierkant groen en fietsstraten. Iedere inwoner ontvangt dezer dagen een exemplaar van die nieuwe Brugse fietskaart samen met het Stadsmagazine.

Nu zaterdag kan je deelnemen aan de Club Brugge Foundation stadion run. Je loopt er door tal van ruimtes van het Jan Breydelstadion, waaronder de kleedkamers van Club en ook de perszaal. Er is ook een kidsrun voorzien naast de loop van vijf kilometer. De run is inmiddels al aan de vierde editie toe.

Op de Kinderboerderij de Zeven Torentjes in Assebroek wordt nu zondag een bijenfeest gehouden. Vorige week was het week van de bij. De bijen zijn bijzonder belangrijk. Daarom binden imkers en heel wat stads- en gemeentebesturen de strijd aan tegen de Aziatische hoornaars die heel wat kwaad kunnen berokkenen aan de bijenpopulatie.

Er komt een onderzoek na de zware autobrand in de Zuidstraat in Torhout. Bij nacht is daar het voorbije weekend een auto van een politcus volledig in vlammen opgegaan. Een tweede wagen liep er schade op. De wagen werd in beslag genomen en het Parket stelde een deskundige aan.

Nu zaterdag start het nieuwe seizoen van de zomerse beiaardconcerten op het Brugse Belfort. De Brugse beiaardier Wim Berteloot zal dan samen spelen met een ensemble van trombones.

In Oostkamp hebben onbekenden ingebroken in twee geparkeerde wagens. De inbrekers sloegen toe in de Kapellestraat en in de Gruuthuselaan. Ze gingen aan de haal met een fiets, cash geld en kleding.

In Oostduinkerke zal er eind deze maand een nieuwe praalwagen te zien zijn in de Garnaalstoet. De wagen laat de potvis Valentijn zien die een plaats krijgt in het vernieuwde Visserijmuseum van Oostduinkerke. Een dag voor de stoet is er het Belgisch Kampioenschap garnaalpellen.

Brugge Mariastad heeft zondag het 50-jarig bestaan gevierd met een speciale eucharistieviering in de Onze Lieve Vrouwekerk. Daarin is bisschop Lode Aerts voorgegaan. Na de mis werd een nieuw Mariabeeld ingehuldigd dat een plaatsje kreeg op de oude pomp.

In Maldegem hebben ze een digitale horecagids klaar. Daarin staan alle horecazaken vermeld met hun ligging, prijscategorie, soort keuken en korte beschrijving van de zaak.

In Sint-Kruis is Okra Male maandag vertrokken met de fiets voor een vakantie naar het Zeeuwse Sluiskil. Dagelijks rijden ze heel wat kilometers. De Brugse politicus Franky Demon kwam ze uitwuiven. Een aantal seingevers zorgen voor een veilig verloop van de tocht.

Boven Brugge vlogen maandag heel wat niet vertrouwde helikopters. Het ging om legertoestellen. Ze zijn toegekomen in Zeebrugge en vliegen nu verder naar hun bestemming. Alles heeft te maken met een Navo oefening.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!