VBRO Evergreen
Regio-nieuwtjes in het kort

Regio-nieuwtjes in het kort

Het waren zondag gemeente- en provincieraadsverkiezingen in ons land. In Brugge kon je in 115 stembureaus elektronisch stemmen. Het tellen van die stemmen gaat dan ook bijzonder vlot. CD&V blijft dus de grootste partij en de Brugse burgemeester Dirk De fauw is aan zet. De verruimde liberale partij Voor Brugge was de grote verliezer van deze verkiezingen. Lijsttrekker Mercedes Van Volcem is dan ook sterk ontgoocheld. Voor Brugge haalt nog drie zetels. Een aantal raadsleden verliest dan ook hun zitje. Het gaat om Jean-Marie Deplancke, Benedikte Bruggeman en Chris Marain. Die laatste treedt nu vrijdag trouwens in het huwelijksbootje. Hij was samen met zijn aanstaande vrouw kandidaat.

Groen Brugge moest twee zetels afgeven. Andries Neirynck en Katrien Cattoor zijn niet meer verkozen. Bij Groen wordt Eva Vanhoorne het nieuwe raadslid. De N-VA kon hun vijf zetels behouden. Daar verliest Ilse Coopman haar zitje in de gemeenteraad.

Vlaams Belang is niet verder doorgebroken in Brugge. Ze haalden 10% van de stemmen en kunnen hun vijf zetels behouden. Hugo De Bondt, nieuwkomer bij Vlaams Belang, raakte niet verkozen.

In Zedelgem is Annick Vermeulen weer verkozen. Ze kan haar functie als burgemeester verder zetten. Het team Burgemeester was goed voor 55% van de stemmen.

Team Blankenberge en Vooruit hebben in de badstad geen volledige meeerderheid meer. Ze zullen een derde partij nodig hebben om verder te kunnen besturen. Ze hebben met beide partijen slechts 12 van de 27 zetels. De onderhandelingen kunnen er starten.

In Beernem blijft de CD&V van burgemeester Jos Sypré de grootste. Toch ging zijn partij met iets meer dan 3% achteruit. De N-VA kreeg in Beernem één derde van de stemmen. N-VA haalde er negen zetels.

In Damme blijft de CD&V de grootste partij met 58,7% van de stemmen. Joachim Coens kan zijn werk als burgemeester dus verder zetten. Nieuwkomer Groen haalde in Damme iets meer dan 4%.

Inzicht, N-VA en de CD&V hebben in Knokke-Heist de verkiezingen gewonnen. Het is een vrouw die op 1 december de nieuwe burgemeester wordt. Het gaat om Cathy Coudyser. De huidige burgemeester Jan Morbee en kandidaat Piet De Groote deden het minder goed.

In Oostende heeft Bart Tommelein van Trots op Oostende de verkiezingen verloren van John Crombez van Vooruit Plus. Tommelein heeft zondagavond al aangekondigd dat hij stopt met de actieve politiek.

In Middelkerke heeft Jean-Marie Dedecker geen absolute meerderheid meer. Hij moet onderhandelen met een andere partij. Hij wil niet in gesprek gaan met de partij die met modder gooide tijdens de campagne. Dedecker is nog altijd bijzonder populair in Middelkerke.

En in de provincie West-Vlaanderen gaan de partijen CD&V, Vooruit en N-VA samen besturen. Open VLD haalde in het kanton Brugge zelfs geen verkozene meer. Patrick Deklerck uit Blankenberge trok die lijst.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!