VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

Zondag vindt op de Burg in Brugge weer de traditionele nieuwjaarsreceptie plaats. En toch wel opmerkelijk dit keer, geen Brugse Zot van De Halve Maan als streekbiertje maar wel Blonden Os van Bourgogne des Flandres uit de Brugse Kartuizerinnenstraat. Brouwerij De Halve Maan is daar niet echt opgezet mee en stelt dat Brugse Zot het échte Brugse stadsbier is, volledig gebrouwen én gebotteld in Brugge. Burgemeester Dirk De fauw reageert dat er een aanbesteding uitgeschreven werd en dat Bourgogne des Flandres de beste kandidaat bleek. De voordeeligste met andere woorden. Bij De Halve Maan willen ze geen polemiek maar Xavier Vanneste geeft aan dat de Brugse brouwerij in ieder geval start met een imagocampagne, waarbij het Brugse karakter en de kwaliteit van de producten nog sterker in de verf zullen gezet worden. Door de commotie onderzoekt het Brugse stadsbestuur in ieder geval of het voor volgend jaar een andere regeling kan uitwerken met meerdere Brugse brouwers samen. Al zal dat dan wel onder de volgende coalitie zijn.

Ook in Brugge blazen de Verenigde Supporters Openbaar Vervoer zaterdag verzamelen uit protest tegen de hervormingen bij vervoersmaatschappij De Lijn. Dat doen ze op de dag dat de tweede fase van de basisbereikbaarheid ingaat. Heel wat haltes sneuvelen daardoor en waar er minder of geen reguliere bussen rijden zullen reizigers zelf een rit moeten aanvragen. De vakbonden steunen de protestactie van VSOV die luidruchtig maar zonder verkeershinder zal verlopen. Ze vindt plaats aan het Brugse station van 11 uur ’s morgens tot half één ’s middags.

Heden vrijdag start het openbaar onderzoek rond de ingediende omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuw Club-stadion in Sint-Andries Brugge, op de site Olympia. Blauw-Zwart heeft een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend voor het slopen van het bestaande Jan Breydelstadion en het realiseren van een heuse voetbaltempel met accommodatie en kleinhandel, parkings, ontsluitingswegen en park. De vorige keren dat Club Brugge een aanvraag tot omgevingsvergunning indiende botste dit telkens op protest uit de buurt en werd die bijgevolg juridisch tegengehouden. En ook nu is het al zeker dat er opnieuw bezwaren zullen komen volgend op een openbaar onderzoek waarvan de plannen kunnen ingekeken worden bij de dienst Omgevingsvergunning in de Oostmeers. De Stad Brugge organiseert overigens een infovergadering over de aanvraag van Club Brugge en wel in het BMCC op het Beursplein in Brugge. Die is voorzien op 11 januari.

Musea Brugge kan terugblikken op een succesvol werkjaar 2023. De verschillende musea en monumenten samen mochten namelijk zo’n 770.000 bezoekers ontvangen, een stijging met maar liefst 12 procent tenoverstaan van 2022. En daarmee komt Musea Brugge opnieuw op het niveau van vóór corona. Zeker wanneer rekening gehouden wordt met het feit dat het Sint-Janshospitaal het grootste deel van het jaar gesloten was voor opbouw van de nieuwe museumopstelling. De absolute publiekslieveling blijft nog altijd de Halletoren met ruim 220.000 bezoekers. Het oer-traditionele toerisme blijft dus overeind. De Onze Lieve Vrouwekerk en het Groeningemuseum verwelkomden respectievelijk 190.000 en 116.000 bezoekers.

En in Brugge is op 78-jarige leeftijd Roland Cauwels overleden. Hij werkte jarenlang voor Ebes, het huidige Fluvius. Roland Cauwels was ook actief in de lokale politiek en zetelde een tijdlang als gemeenteraadslid en als OCMW-raadslid voor de socialisten. In 1969 was hij ook stichter van de postzegelkring Arbefil die nog wekelijks samenkomt in Brugge. Er wordt afscheid genomen van Roland Cauwels op woensdag 10 januari om 11 uur in de aula van het crematorium de Blauwe Toren in Brugge. Aan de familie onze oprechte deelneming.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!