VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

De brief die voormalig bisschop van Brugge Roger Vangheluwe eind de maand september verstuurde naar Paus Franciscus is eindelijk goed aangekomen in het Vaticaan. Dat bevestigde Wim Vervaeck van het bisdom Brugge aan KW. Het was Antwerps bisschop Johan Bonny die er bij Vangheluwe op aandrong om afstand te doen van zijn kerkelijke titels. Roger Vangheluwe besloot na het bezoek van Bonny om een brief te sturen naar de Paus maar wat er precies in die brief staat is niet bekend. Ook huidig bisschop van Brugge Lode Aerts heeft er geen idee van. Hij ijvert alleszins al sinds zijn aanstelling voor slechts één duidelijke uitkomst, namelijk dat Vangheluwe al zijn titels verliest en dat hij z’n leven in afzondering verderzet. Of het zover zal komen, is niet duidelijk. De pauselijke ambassade in Brussel weet niet hoelang de studie van de brief zal duren, maar hoopt alleszins dat er snel een beslissing wordt genomen, zo meldt Krant van West-Vlaanderen.

In Brugge is Diane Margot overleden. Ze was jarenlang uitbaatster van de damesmodezaak Tricotdar die in 1968 oorspronkelijk gestart was in de Langestraaat in Brugge als breigoedwinkel Phildar. Tricotdar was actief in Brugge, Blankenberge en Zedelgem. In Zedelgem zet de dochter de zaak verder. In Brugge zijn ze met de winkel gestopt in 2019. Haar man was Ronald Coene die vele jaren voorzitter was van de Handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat.

En de handelaars van de Langestraat-Hoogstraat in Brugge       hebben maandagavond in de Kelk getoost op het nieuwe jaar. Ze zijn tevreden dat ze in de kerst- en eindejaarsperiode gedeeltelijk opgenomen werden in het lichtparcours van Wintergloed dat 570.000 bezoekers lokte.

In Brugge zal de carnavalstoet op zaterdag 24 februari door de stad trekken. De Brugse Karnavalraad hoopt op heel wat groepen en wagens. Twee weken eerder, op zondag 11 februari, zullen er stoeten zijn in Blankenberge en in Heist. Carnaval valt dit jaar bijzonder vroeg. Het kermisseizoen zal dit jaar dan ook extra vroeg starten met de diverse carnavalsforen in de regio.

Het aantal reizigers dat gebruik maakt van de luchthaven in Oostende is vorig jaar met 4,6% gestegen tot 386.000 reizigers. De vracht is gedaald na het vertrek van Qatar Airways Cargo. De luchthaven zal trouwens van 25 januari tot 27 maart gesloten zijn en dat voor de heraanleg van de start- en landingsbanen.

Bij de grote politiecontrole in het Zeebrugse havengebied werden 53 bestuurders gecontroleerd. Vier van hen reden onder invloed van drugs en één onder invloed van alcohol. Ook de scheepvaartpolitie, douane en Vlaamse Belastingsdienst werden betrokken bij de controle van de lokale politie Brugge.

In de kerk van Vivenkapelle wordt vandaag afscheid genomen van Frank Dousselaere. Hij was de vroegere burgemeester van Moerkerke en is schepen geweest in Damme. Beroepshalve was hij advocaat. Hij was ook een tijdlang Stafhouder aan de Balie in Brugge.

In Beernem heeft het maandagnamiddag zwaar gebrand in de Hubert d’Ydewallestraat. Het ging om een uitslaande woningbrand. De woning liep daarbij zware schade op.

En Cercle Brugge heeft nog een Braziliaanse aanwinst. De negentienjarige middenvelder Erick Nunes, een speler die ook als rechtsachter kan fungeren. Hij wordt dit seizoen geleend van de Braziliaanse topclub Fluminense, met een optie op een bijkomend seizoen. Bij de regerende Zuid-Amerikaanse kampioen was hij actief bij de beloften. Groen-Zwart vertoeft deze week in zuiderser oorden en is op winterstage bij eigenaar Monaco.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!