VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

Het AZ Sint-Jan pakt uit met een nieuw logo en dito huisstijl. En dat maakt meteen ook duidelijk dat er binnenkort dan ook geen fusie komt met het AZ Sint-Lucas. Mintus-Voorzitter en Schepen Pablo Annys stond daarin pal tegenover Burgemeester Dirk De fauw, met z’n partij voorstander van een samengaan van de Brugse ziekenhuizen. Annys is méér voorstander van een hecht samenwerkingsverband tussen vier ziekenhuizen in de wijde regio rond Brugge, met name Sint-Jan, Sint-Lucas, Alma in Eeklo én revalidatiecentrum BZIO uit Oostende, beter bekend als IMBO. Of een samensmelten van de Brugse ziekenhuizen er ooit komt is dus zeer de vraag; alle fusiegesprekken zijn in ieder geval stopgezet tot na de Brugse gemeenteraads-verkiezingen van oktober. De beleidspartijen willen zich daar nu niet meer aan verbranden, gezien de herhaalde bitse discussies tijdens de Brugse gemeenteraad tussen de twee coalitiepartners. CD&V vreest nu wel dat Vlaanderen zal kiezen voor fusieziekenhuis AZ Delta in Roeselare op het ogenblik dat er bijvoorbeeld hooggespecialiseerde medische apparatuur per provincie moet medegefinancierd worden.

Een man van 55 uit Brugge heeft van de rechter opschorting van straf gekregen voor agressie tegenover een 75-jarige man in maart 2022. De Bruggeling ging aan de afrit van de Expresweg in Brugge de bejaarde man te lijf. Dat gebeurde na een inhaalmanoeuvre waarna het slachtoffer klemgereden werd en uiteindelijk een aantal rake klappen kreeg. Een mede-inzittende kon een foto nemen van de agressieveling en zo kon hij geïdentificeerd worden. De zeventiger koos ervoor om de man rechtstreeks te dagvaarden voor opzettelijke slagen en verwondingen. De Openbaar Aanklager stelde opschorting van straf voor, op voorwaarde dat de Bruggeling een cursus agressiebeheersing volgt. Hij moet zich de komende drie jaren aan enkele voorwaarden houden, waaronder die gedragstraining.

Op maandag 29 januari gaat de langverwachte heraanleg van het Marktplein van Zeebrugge van start. Het doel is om de strijd tegen droogte en waterschaarste aan te gaan door te streven naar minder verharding en maximaal circulair watergebruik. Het nieuwe Marktplein zal een oppervlakte van 1.100 m² aan extra groen bevatten, met 470 m² aan grasbetontegels en zal in het najaar ook 28 nieuwe bomen tellen. Daarnaast wordt het plein opgefleurd met bloemenborders en struikgewas. Er zullen wel nog voldoende verharde zones beschikbaar blijven voor de organisatie van evenementen zoals de wekelijkse markt of de kermis. Stad Brugge investeert hiermee zo’n 950.000 euro in Zeebrugge dorp.

De strooidiensten hebben de hele nacht moeten doorwerken. Door de negatieve temperaturen tijdens de nacht begon het smeltwater van de sneeuwbuien meteen aan te vriezen. Het werd overal spekglad. Pas in de voormiddag kregen we weer positieve temperaturen.

In het BMCC op het Beursplein in Brugge werd donderdagavond de Charity Night van de Club Brugge Foundation gehouden. Er werd 300.000 euro ingezameld voor Make a Wish. Bedrijven konden tafels kopen. Ze genoten van lekker eten en van een optreden van Novastar. Dat was meteen de vervanging van de vroegere nieuwjaarsreceptie. Ook de Stad Brugge steunde de Charity Night. De Burgemeester was er met enkele Schepenen.

De Colruyt in Blankenberge gaat op 5 februari voor enkele weken dicht. De hele winkel wordt grondig aangepakt. De vleesafdeling is al gesloten.

De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft donderdag de inclusieprijs bekend gemaakt. Die gaat naar de vrijwilligers van de Heilig Bloedprocessie en naar de foorhouders van de Brugse Meifoor. Ze zorgen beiden voor een betere toegangelijkheid voor personen met een beperking.

In Daverlo in Assebroek werd donderdagavond de nieuwjaarsreceptie gehouden van de Brugse politie. De Burgemeester hield er een toespraak voor het korps. Hij dankte het volledige team voor hun dagelijkse inzet.

De historische wachtplaats van het Brugse station blijft voor goed dicht. Andries Van den Abeele vindt dit samen met duizenden andere Bruggelingen een echte schande. De loketten zijn nu achteraan in het station aan de kant van Sint-Michiels.

De brandweer werd donderdagnamiddag opgeroepen naar de Oostendestraat in Torhout. Daar kwam van een vroeger winkelpand een stuk schouw naar beneden. De winkelstraat werd een tijdlang afgesloten tot alles er weer veilig was.

En het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge heropent op 18 april met een tiendaags festival waarvan acteur Wim Opbrouck curator zal zijn. Tien dagen lang staan er speelse voorstellingen, lezingen en ook optredens op het programma onder de titel ‘Over Morgen’. Met het tiendaags festival laat curator Wim Opbrouck ons samen met hem nadenken over hoe we zullen leven in 2050. Vanaf 18 april dus.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!