VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

Maandag vond overleg plaats tussen Sophie Dutordoir, de baas van de NMBS en de Brugse Burgemeester Dirk De fauw. Uiteraard over de toekomst van de lokettenzaal van het Brugse station uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Er is nu beslist dat een werkgroep zal bekijken wat de nieuwe toekomst van de historische inkomzaal van het station zal worden. Burgemeester De fauw benadrukte tijdens het overleg ter plaatse dat de heropening van de lokettenzaal op termijn prioritair is. Nadat de stationshal eerst volledig in de stellingen gezet wordt om de schilderijen te restaureren en vervolgens te fixeren. Ook het dak van het gebouw moet aangepakt worden want er blijkt waterinsijpeling te zijn. Op termijn zullen er geen bemande loketten terugkeren, gezien die nog nauwelijks gebruikt werden, maar een andere invulling zoals horeca of een infobalie voor de dienst Toerisme moeten zeker kunnen.

Maandagavond even over 9 uur heeft het gebrand in de keuken van een appartement in Walakker in Sint-Michiels Brugge. De oorzaak van de brand lag aan een defect electrisch fornuis in combinatie met een vervangende kookplaat. De voorpost van de Brugse Brandweer was kort na het brandalarm ter plaatse, had de keukenbrand snel onder controle en kon dus erger voorkomen.

De stuurgroep dementievriendelijk Brugge stelt de vernieuwde dementiewijzers voor. De dementiewijzer bevat concrete handvaten en tips in het omgaan en communiceren met mensen met dementie. Op de achterkant van de wijzer vind je een sociale kaart met informatie over waar je als persoon met dementie of als mantelzorger terechtkan met specifieke vragen, ondersteuning, opvang en zorg in regio Brugge. In Vlaanderen leven er momenteel 141.200 personen met dementie, in Brugge 2.798. Door de dubbele vergrijzing neemt het aantal mensen met dementie gestaag toe. Zo spreekt men over 3.503 personen met dementie in Brugge in 2040 wat een toename met 25.2% betekent. Met de dementiewijzer is het aanbod in Brugge in kaart gebracht en vinden mensen gemakkelijker hun weg. Het gaat om een project van lokaal sociaal beleid Brugge en stuurgroep dementievriendelijk Brugge.

De onderneming Ceusters is de nieuwe beheerder van het Zilverpand in Brugge. Ze kregen een mandaat van de Franse eigenaar. Ceusters heeft 80 jaar ervaring in professioneel vastgoed. Zowel voor kantoren, magazijnen, gronden, industriële- en handelspanden te huur en te koop kan men er terecht. Ceusters is nu van plan om het Zilverpand de komende jaren te revitaliseren. De site met om en bij de 50.000 m2 biedt heel wat mogelijkheden.

In Lissewege blijft Jessey Wostyn nog een jaartje langer Prinses Carnaval. Er waren geen kandidaten dit jaar voor de prinsentitel. Ze neemt Roosje Jana mee aan haar zij; vorig jaar was het adjudant Ronny. Op 9 maart trekt de stoet door Lissewege. Er mogen omwille van technische redenen slechts 14 grote wagens meerijden in de stoet.

In Brugge zijn er al heel wat inschrijvingen voor de carnavalsstoet van 24 februari. De stoet wordt terug gevormd aan de Katelijneparking en niet langer meer aan het Zand. Ze trekken dan via de Katelijnestraat het centrum in. Nu zondag wordt in Brugge het nieuwe jeugdprinsenpaar verkozen. Het gaat om een organisatie van de Totetrekkersgarde.

Boze boeren houden vandaag een actie tussen Brugge en Zeebrugge. Ze willen het havenverkeer stil leggen. Ze voeren actie omwille van het stikstofakkoord. De komende dagen worden nog andere acties verwacht, onder meer in Roeselare.

De stad Brugge zal een nieuwe buurtparking realiseren langs de Koolkerksesteenweg ter hoogte van het huisnummer 76. De parkeerdruk is er bijzonder groot en de bewoners vinden er zelden een plaatsje. Op de nieuwe parking zullen 27 parkeerplaatsen voorzien zijn.

In Jabbeke is het maandag tot een zwaar ongeval gekomen tussen een personenwagen en een bus van De Lijn; de bestuurster van de wagen raakte zwaar gewond. Op de bus vielen zeven licht gewonden. Meerdere ambulances werden ter plaatse gestuurd.

De winkelketen Albert Heijn gaat investeren in een nieuwe winkel in de gemeente Ichtegem. Meer concurrentie in de gemeente zal de prijzen doen dalen in andere supermarkten.

In de Ouwe Schuur in Sint-Anna ter Muiden werd de 100ste  verjaardag gevierd van Jean Pierre Thiel uit Knokke-Heist. De man heeft in de gemeente vele jaren zijn eigen garage gerund in de Smedenstraat. Een vertegenwoordiger van het schepencollege ging hem feliciteren.

Aan Duinenwater in Knokke is de nieuwe zaak Smiles gestart. Het gaat om een bowling maar ook om een lunapark, binnenspeeltuin, karaokebar, restaurant en in het najaar nog een karting. Nu vrijdag is het de officiële opening. De indoor attractie zal tijdens de Krokusvakantie al heel wat volk lokken.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!