VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

Bij de brand in een badkamer in een woning in de Wittepoortstraat in Keiem bij Diksmuide is vanmorgen asbest vrijgekomen. Daardoor werd de straat in Keiem-dorp afgesloten. Het is nog onduidelijk of er door de brand asbest verspreid werd in de omgeving. In twee tuinen werd er inmiddels wel al asbest aangetroffen. De uitslaande brand werd vanochtend vroeg even over zessen opgemerkt door de bewoonster zelf. Die alarmeerde meteen de brandweer en verliet de woning. De pompiers van Diksmuide en van Leke kwamen ter plaatse en waren de brand snel meester. Aan omwonenden werd gevraagd ramen en deuren dicht te houden. De woning van de vrouw is onbewoonbaar.

Op de E40-autosnelweg voor de splitsing met de A10 in Jabbeke ging gisterennamiddag iets voor tweeën een personenwagen die richting binnenland reed over de middenberm. De bestuurder raakte daarbij zwaargewond. De brandweer moest de bestuurder uit z’n wagen bevrijden. Daarna werd het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. Door het ongeval moest het verkeer over de pechstrook, wat voor een file richting Frankrijk zorgde. Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse.

Gisteren rond de middag deed er zich op de E403 autosnelweg in de richting van Brugge, net voor de Chartreuseweg, een zwaar verkeersongeval voor. Daarbij raakten drie wagens betrokken waarvan er één op z’n kant tegen de betonnen vangboord terecht kwam. De brandweer moest een vrouw uit haar oncomfortabele positie bevrijden waarna het slachtoffer met zware verwondingen naar het AZ Sint-Jan werd overgebracht. Een andere lichtgewonde werd ook opgenomen. Door het ongeval en de daaropvolgende hulpverlening en takelwerken was de autosnelweg een tijdlang afgesloten voor het verkeer in de richting Brugge, met file tot gevolg.

Net zoals in andere Vlaamse gevangenissen is een week van acties gestart in het Penitentiair Complex Brugge. De vakbonden zijn misnoegd over de toegenomen agressie tegen cipiers. Die verhoging is volgens hen te wijten aan de overbevolking maar ook het gestegen aantal ontoerekeningsvatbare gedetineerden in het PCB. Het gaat om gevangenen die wegens plaatsgebrek bij zorginstellingen in de gevangenis van Brugge terechtkwamen. Vanaf woensdagavond 10 uur en dat tot donderdagavond 10 uur leggen de werknemers van de Brugse gevangenis het werk neer. Afgelopen donderdag was er nog overleg tussen de vakbonden, het gevangeniswezen en het kabinet van de Justieminister, maar zonder concrete oplossingen.

En de oudste nog in leven zijnde ex-speler van Club Brugge, José Reynaert, is overleden. De Beernemnaar vierde op 7 december nog z’n 102de  verjaardag. Reynaert kwam in 1939 op 17-jarige leeftijd bij de Club terecht en bleef er spelen, onderbroken door WOII, tot in 1947. Het zou altijd z’n geliefde ploeg blijven. Z’n allereerste partij in de blauw-zwarte kleuren was thuis op de Klokke tegen Daring Brussel. Voetballen zou hij steeds voor het plezier doen. “Het was een eer om voor Club Brugge te mogen spelen”, zo liet hij nog optekenen naar aanleiding van z’n 100ste verjaardag. José Reynaert was gehuwd met Maria De Smet die in 2019 overleed. Ze hadden een zoon en een dochter, zes kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen. Aan hen bieden we onze oprechte deelneming aan.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!