VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

In Zeebrugge heeft de douane een bijzonder grote lading illegale Chinese sigaretten in beslag genomen. Het zou gaan om zo’n 10 miljoen stuks van het merk Ashima. Volgens de FOD Financiën waren deze bedoeld voor Griekenland. De waarde aan ontdoken accijnzen en BTW-gelden alleen al bedraagt zo’n 5 miljoen euro. Het is met deze vondst niet de eerste keer dat er in Zeebrugge dergelijke ontdekking wordt gedaan. Vorige zomer onderschepte de douane en accijnzen nog 4 miljoen illegale sigaretten.

De brandweer werd dinsdagnamiddag opgeroepen naar de Lettenhofstraat in Zwevegem. De melding was brand in bijgebouw. Een buurtbewoonster had die opgemerkt toen ze plots nogal wat rook naar buiten zag komen. De rookontwikkeling werd vervolgens heviger. De brandweer die snel ter plaatse was kon het vuur vlug omschrijven. De oorzaak van de brand moet gelegen hebben bij een elektrische step die er aan het opladen was. De schade door de brand bleef beperkt doordat het gebouw los staat van de woning.

Woonzorgcentrum Prinsenhof in Brugge Sint-Pieters blijft voorlopig onder verhoogd toezicht staan van de Vlaamse Zorginspectie. Een jaar geleden kwam het Orpea-centrum op de zwarte lijst terecht. Maar volgens de directeur van het luxueuze woonzorgcentrum is de aanpak inmiddels volledig anders. Vorig jaar kwamen twee klachten naar boven over schrijnend personeelstekort met bijgevolg aan hun lot overgelaten bewoners. De directie geeft aan dat ze nu, na een opnamestop, kleinschaliger gaan werken zijn en zo meer kwaliteit kunnen bieden. Dat het Prinsenhof op vandaag nog steeds onder verhoogd toezicht staat, is volgens de directeur de standaardprocedure.

Het treinverkeer tussen Brugge en Zedelgem, op de spoorlijn Brugge-Kortrijk, was dinsdagavond lange tijd onderbroken. De oorzaak daarvan was te wijten aan een persoonsongeval aan de overweg in de Heidelbergstraat in Loppem. De reizigers werden in opdracht van de NMBS met taxibussen naar hun bestemming gebracht.

Dinsdag in de late namiddag viel een man uit Beernem, thuis in de Parkstraat, in zijn kelder. De ongelukkige man diende noodgedwongen te wachten op de thuiskomst van z’n echtgenote die de hulpdiensten belde. De brandweer en het RED-team kwamen ter plaatse en konden het slachtoffer na een half uurtje uit z’n onfortuinlijke positie ontzetten. Hij werd vervolgens met de mug-heli naar het AZ Sint-Jan in Brugge overgevlogen.

De politie van de zone Kouter moest de afgelopen dagen twee keer tussenkomen voor een verkeersongeval in Ichtegem waarbij de bestuurders telkens onder invloed bleken te zijn en hun rijbewijs bijgevolg werd ingehouden. Het eerste ongeval gebeurde bij nacht op de Zedelgemsesteenweg. Een 21-jarige man uit Aartrijke verloor daar om ongekende reden de controle over het stuur en kwam in de gracht terecht. Hij werd lichtgewond overgebracht naar het ziekenhuis. In de Arthur Coussensstraat reed een 69-jarige vrouw uit Kortemark een snelheidsremmer voorbij langs de kant voor het tegenliggend verkeer. Een 50-jarige Ichtegemnaar kon de vrouw niet meer ontwijken en werd in de flank aangereden. Beiden kwamen er vanaf zonder kleerscheuren maar de vrouw mocht dus wel haar rijbewijs inleveren.

Bijna een jaar nadat het aan café Bras op het Zand in Brugge tot een confrontatie kwam tussen supporters van Cercle en Club Brugge, is een eerste hooligan veroordeeld. De 32-jarige Bruggeling verwondde in het café een man met een stoel en krijgt daarvoor een celstraf en een stadionverbod. De Bruggeling had nochtans een wel heel opmerkelijke uitleg voor de geweldpleging. Tegen de rechter zei hij dat de politie hen naar dat café gestuurd had. Het verweer van de man maakte echter maar weinig indruk op de rechter. Hij werd dinsdagmorgen veroordeeld tot een celstraf van één jaar met uitstel en een boete van 800 euro. Hij kreeg ook twee jaar stadionverbod.

Naast het sterrenregister wil de Stad Brugge samen met de vzw ‘Boven de Wolken’ aandacht schenken aan de intense gevoelens waarmee ouders van overleden baby’s te maken hebben. En dat doen ze met een serene expo in Het Huis van de Bruggeling. De tentoonstelling ‘Boven de Wolken’ nog loopt tot eind deze maand en belicht het proces van rouwverwerking. De vzw ‘Boven de Wolken’ biedt ouders al langer gratis een tastbare herinnering aan hun verlies. De expositie in het Huis van de Bruggeling is dagelijks toegankelijk en wel van 8.30u tot 18 uur. Op vrijdagen en zaterdagen is dat enkel in de voormiddag en wel tot 12.30 uur.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!