VBRO Evergreen

Regio-nieuwtjes in het kort

Op Brugs grondgebied zijn in 2023 slechts 15 inbreuken vastgesteld in fietsstraten. Of met andere woorden, maar een paar keer werd door de politie vastgesteld dat een chauffeur er een fietser inhaalde. De cijfers maken meteen wel duidelijk dat daarop nauwelijks gecontroleerd wordt, mening die ook gemeenteraadsvoorzitter Annick Lambrecht van Vooruit toegedaan is. Zij pleit voor controle via camera’s. Maar Burgemeester Dirk De fauw is daar meteen formeel in “Er zijn momenteel geen intenties om in deze fietsstraten ANPR- of bewakingscamera’s te voorzien”, zo zegt hij aan Het Laatste Nieuws. Fietsersbond Brugge pleit voor meer aanwezigheid van politie om de regels effectief te laten naleven.

De toeristische sector aan onze Vlaamse Kust kijkt met een positief gevoel terug op de afgelopen krokusvakantie. In z’n totaliteit waren er wel 6% minder overnachtingen dan vorig jaar, maar dat is logisch gezien de afzonderlijke vakantieperioden voor Vlamingen, Brusselaars en Walen. Vanaf 24 februari is er in Wallonië twee weken Krokusvakantie. De kust en ook Brugge kijken nu uiteraard uit naar de komst van de Franstalige landgenoten.

Groen Brugge heeft zondag actie gevoerd voor een veiliger doorstroming van fietsers die van Oostkamp of Loppem naar Brugge willen. Zij moeten veelal de doorsteek langs de Sint-Michielsestraat maken. Deze straat met veel geparkeerde voertuigen heeft twee smalle spoortunnels en situeert zich tussen twee drukke verkeerskruispunten. Groen pleit voor een alternatieve fietsverbinding en wel vooraleer de ingrijpende werkzaamheden aan Steenbruggebrug. Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout was aanwezig op de protestactie.

Op 103-jarige leeftijd is in het Brugse Woonzorgcentrum Sint-Pietersmolenwijk Estella Van Iseghem overleden. Ze werd in Brugge geboren op 26 november 1920 en werkte destijds in de FN Munitiefabriek en later ook bij het ACW. Samen met haar man Honoré Vermeersch had ze vier kinderen. In november vorig jaar werd ze nog gevierd voor haar 103de verjaardag in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw en enkele Schepenen. Aan de familie onze oprechte deelneming.

En op een vakwedstrijd van ‘Les Ambassadeurs du Pain’ in Nossegem heeft Bruggeling Kristof Cloet uit Sint-Michiels een ‘Golden Croissant’ in de wacht gesleept. Bakker Cloet scoorde 91 procent voor z’n 12 croissants, die hij perfect op gewicht wist af te leveren. De jury wenste die met een gewicht van 75 gram ’t stuk. De 42-jarige bakker runt al 19 jaar, en dat samen met z’n echtgenote Heidi Linthout, Bakkerij Cloet in het centrum van Sint-Michiels-Brugge.

Defensie is deze week terug te vinden aan het Brugse station. Ze willen er nieuwe krachten werven en kandidaten kunnen aanspreken wanneer die op weg zijn van en naar het station. Het leger moet dit jaar heel wat vacatures invullen bij de verschillende componenten.

Zaterdag was er carnavalsstoet in Zeebrugge in een organisatie van de Orde van de Zeesluffer. Er was geen prijzengeld meer voor de mooiste wagens. Nu zaterdag is er stoet in het centrum van Brugge met meer dan 20  wagens en groepen. Nieuw is de harmonie met majoretten die zal mee opstappen. Na de stoet kunnen de carnavalisten ook nog nakaarten in een grote tent aan café Lindenhof op de Vrijdagmarkt in Brugge.

Volgende week komt de gemeenteraad van Brugge terug bijeen. De raad moet onder meer beslissen over de aankoop van kogelwerende vesten en nieuwe fietsen voor de Brugse politie. Naast de gewone punten zijn er ook nog heel wat interpellaties van raadsleden. Deze week starten de berekken ter voorbereiding van de gemeenteraad in Brugge.

De gemeenteraad van Damme heeft de heraanleg van de Oedelemsesteenweg in Sijsele goedgekeurd. Er komen nieuwe fietspaden dicht bij het centrum van Sijsele. De straat wordt een stuk groener maar er wordt toch ook meer parkeerruimte voorzien.

De Brugse basketbalclub Avanti Brugge heeft na zestien overwinningen op een rij verloren op Leuven, afgelopen zondag. Het werd er 84-78. Avanti blijft wel aan kop in het klassement.

Zondagnamiddag stond naast de Brugse derby in de nationale competitie ook een Brugse derby in tweede provinciale A op het programma. Jong Male VV moest spelen tegen de buren van Dosko Sint-Kruis. Het werd een wedstrijd zonder doelpunten.

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!