VBRO Evergreen

Revisie en grote versteek Brugse beiaard zorgen tot Pasen voor stilte

In samenspraak met beiaardier Wim Berteloot en de firma Clock-o-matic besliste het stadsbestuur vorig jaar al om het klavier van de beiaard te laten reviseren. Deze revisie valt echter in dezelfde periode als de grote versteek (*) waardoor er nu stilte zal zijn tot Pasen.

“Sinds de laatste vernieuwing in 2010 heeft onze beiaard een aanzienlijke hoeveelheid bespelingen meegemaakt, waardoor onderhoud nu essentieel is geworden. Vanaf maandag 11 maart zal beiaardier Wim de beiaard niet kunnen bespelen, wat betekent dat er geen live muziek te horen zal zijn”, zegt schepen van Cultuur Nico Blontrock.

“Drie weken geen beiaardspel door de beiaardier en twee weken geen klokkenmuziek van het automatisch spel in plaats van de gebruikelijke “stille week” (als de klokken ‘naar Rome’ zijn) voor Pasen, zijn eerder uitzonderlijk. We investeren in een verbeterd systeem van draadregelaars, wat het speelcomfort van onze beiaardiers en gastbeiaardiers aanzienlijk zal verbeteren. Nog eventjes geduld, dus”, aldus schepen Nico Blontrock.

Vanaf Pasen zijn de wekelijkse beiaardbespelingen terug op zondag, woensdag en zaterdag telkens van 11.00 tot 12.00 uur. Vanaf dan zal ook het resultaat van de ‘pinnenversteek’ te horen zijn in vier nieuw geprogrammeerde melodieën, met als meest opvallende ‘Twee meisjes’ van Raymond van het Groenewoud.

(*) De grote versteek is de tweejaarlijkse wijziging van de melodieën van de automatische beiaard (die per kwartier speelt). Letterlijk het versteken van de pinnen in de trommel zodat er andere muziek te horen is.

En dit zijn de nieuwe melodieën:

Op het hele uur: ‘Somewhere over the rainbow’ – Harold Arlen (1905-1986)

Kwart na het hele uur: ‘L’homme armé’ – An.

Op het halve uur: ‘Twee Meisjes’ – Raymond van het Groenewoud (°1950)

Kwartier voor het hele uur: Frank en Wimmie – Karel Distelmans (1892 – 1979)

Motivatie voor de keuze:

De bekende ballade ‘Somewhere over the rainbow” uit de film ‘The Wizard of Oz’ (1939) behoort wereldwijd tot het collectief geheugen. In het lied wordt de hoop uitgedrukt op een wereld waar de problemen verdwijnen.

Al meer dan 600 jaar wordt het Franse liedje ‘L’homme armé’ aangewend als basis voor miscomposities. Vooral in de renaissance zijn hiermee meer dan 40 ‘parodiemissen’ gecomponeerd. Dufay (1397-1474) componeerde ook deze mis voor de Sint-Donaaskerk.

‘Twee meisjes’ is één van onze Vlaamse klassiekers. Het lied brengt de sfeer van ontspanning op het strand. Het feit dat Brugge met Zeebrugge ook zijn strand heeft en dat Raymond in Brugge woont, maakt dit een leuke link met de stad.

In 2023 heeft Herlinde Uten, de dochter van voormalig stadsbeiaardier (1949-1984) Eugeen Uten, partituren uit het archief van Eugeen overgedragen aan de bibliotheek van de stadsbeiaardier. Één van de partituren was een kinderliedje van de Vlaamse componist Karel Distelmans. Het zou in zijn eenvoud op een muziekdoosje kunnen klinken. De titel ‘Frank en Wimmie’ was bijna profetisch: later werden Frank Deleu en nu Wim Berteloot stadsbeiaardier.

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!