VBRO Evergreen

Schenking voor het Brugse Prentenkabinet

Op 17 mei droeg de Stichting Jean van Caloen de zorg en het beheer van 1.920 meestertekeningen en 25 schetsboeken van topkunstenaars als Michelangelo, Jordaens en Boucher over aan het Brugse Prentenkabinet. Tussen dinsdag 17 mei en zondag 22 mei kan je zeven van de absolute topwerken uit deze collectie bewonderen in het Groeningemuseum.

Om de bijzondere overdracht van de collectie te vieren, stellen we samen met de Stichting van Caloen zeven topwerken uit de collectie tijdelijk tentoon tijdens een exclusieve sneak preview in het Groeningemuseum.

Tot en met zondag 22 mei kan je de tekeningen van Michelangelo, Jordaens, Boucher, Fock, Roncalli en Stradanus bewonderen in zaal 7.

Ontdek de Zegenende priester van Jacques Jordaens en de knappe voorstelling van een jonge vrouw van de Franse meester François Boucher.

Absoluut hoogtepunt van de verzameling is de verbluffende De Steniging van de heilige Stefanus van Michelangelo Buonarotti. Het is de enige tekening van de beroemde Italiaanse renaissancekunstenaar die bewaard wordt in België. Het is een uitzonderlijk blad omdat het om een compositiestudie gaat: een tekening waarin Michelangelo zijn idee voor een voorstelling op papier zet. Dergelijke tekeningen gebruikte de kunstenaar als voorbereidende schets voor een eindwerk, zoals een schilderij of een beeldhouwwerk.

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: ‘We zijn zeer vereerd met het vertrouwen dat de Stichting door deze overdracht aan Musea Brugge schenkt, een beloning voor het gedreven werk van de hele ploeg. Deze collectie is een prachtige aanvulling op ons prentenkabinet, we zullen ze dan ook de nodige weerklank geven.’

Korte sneak preview

De werken zijn een korte week te zien tussen 17 en 22 mei. Na de korte sneakpreview gaan ze samen met de andere tekeningen van de verzameling van de Stichting naar het Prentenkabinet. Daar zullen we de collectie registreren en digitaliseren, zodat de tekeningen voor iedereen toegankelijk worden.

We gaan de collectie ook grondig onderzoeken en bestuderen. Dat onderzoek zal uiteindelijk resulteren in een wetenschappelijke catalogus en een tentoonstelling in de nieuwe tentoonstellingshal BRUSK.

Praktisch

  • Dinsdag 17 mei tot en met zondag 22 mei
  • Groeningemuseum, zaal 7
  • We raden je aan om je tickets op voorhand te reserveren, zo ben je zeker van je plaats

 

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!