VBRO Evergreen

Subsidie aan ondernemingen voor installatie semipublieke laadpalen

Meer en meer Bruggelingen stappen over naar elektrisch rijden. Stad Brugge onderneemt actie om de stijgende laadbehoefte te beantwoorden. Vanaf nu kunnen lokale ondernemers een subsidie van 500 euro per laadpaal ontvangen. Voorwaarde is dat die geïnstalleerd wordt op hun privaat terrein en dat die publiekelijk toegankelijk is voor minstens 10 uur per dag. Per kalenderjaar kunnen twee laadpalen gesubsidieerd worden.

“Deze subsidie is slechts een van de vele acties uit ons Klimaatplan 2030”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet. “We willen meer dan voldoende laadpalen in en rond Brugge, maar het is niet altijd vanzelfsprekend om deze in te passen in het straatbeeld. Op de private parkeerterreinen van onze ondernemers is er technisch en ruimtelijk vaak meer mogelijk dan op straat. Het zijn meestal goede locaties om enkele laadpunten te plaatsen. Een laadpaal vormt, naarmate de elektrificatie toeneemt, ook voor de klanten en bezoekers een steeds grotere meerwaarde”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Heel wat van die parkeerterreinen staan leeg buiten de kantooruren. Dit biedt veel opportuniteiten. “Via deze subsidie willen we onze ondernemers stimuleren om hun private parkeerplek ’s avonds en ’s nachts open te stellen voor de elektrische wagens van de buurtbewoners. De laadprijs is door de ondernemer te bepalen. Wel mag ze maximaal maar 10% hoger zijn dan de prijs aan de publieke laadpalen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De subsidie mikt in eerste plaats op ondernemingen met een klein aantal parkeerplaatsen (tot maximaal 20). Grote ondernemingen met grote parkeerterreinen moeten van Vlaanderen sowieso investeren in laadinfrastructuur. Voor deze spelers worden regelmatig projectoproepen georganiseerd. Investeren in een publieke laadpaal blijft ook voor grote ondernemingen (fiscaal) interessant. Wie investeert in een laadpaal tussen september 2021 en december 2022 kan immers genieten van een kostenaftrek van 200%.

Alle info en aanvraag van de subsidie via https://www.brugge.be/subsidie-voor-semi-publieke-laadpalen-voor-elektrische-voertuigen

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!