VBRO Evergreen

Tuincoaches geven tips duurzaam tuinieren

In 2022 startte Stad Brugge met het project om tuincoaches in Brugge in te zetten. Vrijwilligers werden opgeleid in de principes van klimaatrobuust en ecologisch tuinieren. Vlaco en Regionaal Landschap Houtland en Polders vzw namen de opleiding en begeleiding van de tuincoaches op zich. 22 personen slaagden in de opleiding en werden gediplomeerd tuincoach.

Deze tuincoaches gingen op aanvraag langs bij Brugse tuineigenaars en gaven tips & tricks op maat om de tuin weerbaarder en meer biodivers te maken. Het advies van een tuincoach kan gaan over plantenkeuze, water, ontharding en biodiversiteit in de tuin. Eén van de eerste tuinen die begeleid werd, was deze van An Surmont. Haar tuin bestond enkel uit een gazon en wat klimop. Na het deskundige advies van tuincoach Jan ging ze aan de slag met de principes van ecologisch tuinieren. De transformatie van Ann haar tuin is groot: van een woestijn naar een tuin vol kruiden, struiken en een boompje.

Schepen van Klimaat, Energie en Milieu Minou Esquenet: “Meer dan 10% of 11,6 miljoen m² van het Brugse grondgebied bestaat uit tuinen. Door simpele ingrepen kun je je tuin aanpassen zodat het niet enkel een heerlijke plek is om in te vertoeven, maar ook een positieve impact heeft op het klimaat, het infiltratievermogen van de grond en de biodiversiteit in onze stad.”

Stad Brugge bood 100 bezoeken van een tuincoach gratis aan. Deze 100 tuinadviezen zijn op vandaag allemaal gegeven.

Schepen Minou Esquenet: “Het aanbieden van het deskundig advies van onze tuincoaches is een groot succes. Er zijn nog tientallen aanvragen lopende. Door de grote belangstelling van Bruggelingen om hun tuin robuuster en meer biodivers in te richten, zetten we dit sensibilisatieproject samen met Regionaal Landschap Houtland en Polders vzw verder. Zo willen we het aantal adviezen verdubbelen tot 200 per jaar in 2024 en 2025.”

Via het inschrijvingsplatform https://www.tuincoachesbrugge.be/ kan men zich kandidaat stellen om de tuin te laten screenen door een tuincoach. De website dient eveneens als e-loket voor tuinvragen of voor feedback tijdens het project.

Voor meer info over het project: https://www.tuincoachesbrugge.be/

Projectleider Domien Van Dijck, Domien.vandijck@rlhp.be of 0470/38 42 92

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!