VBRO Evergreen

Uitreiking diploma’s nieuwe Brugse tuincoaches

De tuin is dé plek bij uitstek om te ontspannen: spelen met de kinderen, werken in de (moes)tuin, vrienden ontvangen, genieten van een warme zomeravond. We voelen er ons het hele jaar ‘thuis’, maar steeds vaker ondervinden we meer hittegolven, langere perioden van droogte of net te veel regen op een korte tijd. “Klimaatverandering is volop bezig en we moeten daar nu op reageren”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet die diploma’s uitreikte aan de nieuwe afgestudeerde tuincoaches. Regionaal landschap Houtland en Polder vzw en Vlaco stonden in voor de opleiding. Regionaal landschap Houtland en Polder vzw staan in voor verdere begeleiding van de vrijwilligers. Stad Brugge geeft 200 gratis tuinbezoeken per jaar in 2024 en 2025.

“Als we onze tuinen op de juiste manier inrichten, kunnen we er het hele jaar door van genieten én onze stad nog aangenamer maken. Minder grijs en meer groen zorgt ervoor dat we beter bestand zijn tegen droogte en wateroverlast”, zegt schepen Minou Esquenet.

Enkele cijfers.

  • In Vlaanderen is de temperatuur in de afgelopen 130 jaar al met 2.2°C gestegen.
  • Brugge telt maar liefst 11,6 miljoen m² niet-verharde tuinoppervlakte.
  • Tuinen zijn dan ook goed voor meer dan 10% van de totale oppervlakte van de stad.

“Het goede nieuws is dat we door vrij simpele ingrepen onze tuinen klimaatrobuuster kunnen maken. Als stad willen we al onze inwoners daar zo goed mogelijk bij helpen. Daarom zijn we vorig jaar, samen met Regionaal Landschap Houtland & Polders en Vlaco vzw, gestart met het project Tuincoaches. Iedereen kan een beroep doen op een tuincoach die veel interessante tips geeft om tuinen te laten openbloeien en de gevolgen van de klimaatveranderingen te temperen”, zegt schepen Minou Esquenet.

De tuincoaches krijgen een grondige opleiding. Vorig jaar studeerden er 22 gediplomeerde tuincoaches af, die maar liefst 200 tuinbezoeken deden. Dit jaar zijn er 24 enthousiaste deelnemers die de opleiding tot een goed einde brachten.

“De rol van tuincoach is van onschatbare waarde. Zij zorgen voor de persoonlijke begeleiding en expertise, van het selecteren van de gepaste planten tot het duurzaam beheren van gazons, tot het creëren van waterpartijen zoals wadi’s en vijvers. Zij zorgen ervoor dat elke Brugse tuin een bloeiend paradijsje wordt, dat bijdraagt aan een gezonde stad. Vanaf morgen gaan ze aan de slag in onze tuinen. Brugge zet de tuincoaches graag in voor de 200 gratis tuinbezoeken die we dit jaar aan onze inwoners aanbieden”, aldus schepen Minou Esquenet.

De nieuwe tuincoaches:

  1. De Groote Wendy
  2. Expeels Dorine
  3. Van de Voorde Wim
  4. Vanderhaeghen Dirk
  5. Francois Filip
  6. D’haene Veerle
  7. Pluym Patricia
  8. Formesyn Ellen
  9. Leupe Nadine
  10. Lambrecht Veerle
  11. Walgraeve Alex
  12. Esselen Werner
  13. D’Hertefelt Sim
  14. Decaluwe Benedikte
  15. De Boever Tonia (afwezig)
  16. Hermans Elise
  17. De Corte Dieter
  18. Beck Iris
  19. Goes Heidi
  20. Vandekerckhove viviana
  21. Lotten Miranda
  22. Baes Pieter
  23. Algoet Nele
  24. Bilaey Willy

Foto©Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!