VBRO Evergreen

Vernieuwing dolomietpad Buiten Smedenvest klaar

De vernieuwing van het dolomietpad op de Buiten Smedenvest is afgerond. Dit is onderdeel van een groter project om alle dolomietpaden op de Vesten aan te pakken. “Voor veel Bruggelingen zijn de Vesten het verlengde van hun tuin: een plaats waar ze van de rust en het groen kunnen genieten. Daarom vinden we het als stadsbestuur belangrijk om onze Vesten in goede staat te houden. We investeren de komende drie jaar in het verbeteren van de dolomietpaden op de Brugse vesten. Door de vele oneffenheden zijn de paden na een regenbui bezaaid met waterplassen. Het nieuwe dolomiet zal het water beter doorlaten”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Brugse Vesten: historische groene ringstructuur

De Brugse Vesten tellen meer dan 26 hectare groen, 15 hectare gazon en 7 hectare beplanting. Er staan meer dan 3.350 bomen, waarvan er 661 ouder zijn dan 100 jaar en meer dan 300 bomen zelfs ouder zijn dan 150 jaar. “Niet alleen de gebouwen in onze Brugse binnenstad zijn historisch, de groene gordel rond de stad is dat ook. Bomen zijn daarnaast heel belangrijk voor de leefbaarheid van onze stad. We zetten er volop op in dat de bomen hun maximale leeftijd kunnen bereiken”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “De stadsvesten zijn erkend als groene ringstructuur, maar op bepaalde zones wordt deze ringstructuur onderbroken. Eerder dit jaar kocht Stad Brugge de Boninvest aan. Op die manier realiseren we een zo veel mogelijke aaneengesloten groene ringstructuur.”

Vernieuwde dolomietpaden: een uitvoering in fasen

“De Vesten vormen een belangrijke ontmoetingszone rond de Brugse binnenstad. Veel Bruggelingen genieten op de Vesten van het vele groen, de picknickbanken en de groene stoelen. Om hier nog meer op in te zetten, besloten we om de dolomietpaden op de Vesten aan te pakken”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. De dolomietpaden lagen er slecht bij: bij een regenbui ontstonden er oneffenheden en plassen op de paden. Er wordt een waterdoorlatende fundering voorzien. Op die manier kan een snelle en maximale infiltratie van regenwater gebeuren. Een bijkomende oppervlaktebehandeling met calciumchloride is eveneens voorzien en zorgt voor verhoogde duurzaamheid.

“Dat de Brugse vesten nog steeds populair zijn, bewijzen de vele dagelijkse wandelaars, fietsers en joggers. De Vesten zijn het park van de bewoners van de binnenstad en van de aangrenzende deelgemeenten. Het vormt een groene plaats voor alle Bruggelingen en zelfs voor velen buiten Brugge. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat de paden weer wandel- en loopvriendelijk zijn zodat ze op een veilige en comfortabele manier gebruikt kunnen worden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

In het voorjaar 2022 werden de paden in het Graaf Visartpark en het pad tussen de Bloedput en de Karel de Stoutelaan (palend aan het park) aangepakt. Ook het dolomietpad tussen de Passantenbrug en de Gistelse Steenweg (Buiten Boeverievest) werd al vernieuwd naar aanleiding van de heraanleg van de Singel en de Buiten Boeverievest.

In een tweede fase gebeurde de vernieuwing van het dolomietpad langs de Guido Gezellaan, tussen de Smedenpoort en de Bloedput (kant woningen). “Na het openstellen van de Binnen Smedenvest in september, kan nu ook van het dolomietpad Buiten Smedenvest terug gebruik gemaakt worden door lopers en wandelaars. Op 27 oktober werden de werken aan het dolomietpad Buiten Smedenverst afgerond en op 7 november werd dit pad opengesteld voor de Bruggelingen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. ”Het stuk tussen het station en de Bloedput heeft in 2022 al een hele opwaardering gekregen. De komende twee jaar zullen de dolomietpaden op nog heel wat plaatsen vernieuwd worden.”

Fasering

In totaal worden tussen 2022 en 2024 16 zones aangepakt. Deze zijn uitgeschreven hieronder en duidelijk zichtbaar op onderstaand kaartje:

2022:

 • Graaf Visartpark (afgerond)
 • Binnen Smedenvest (afgerond)
 • Buiten Smedenvest (afgerond)
 • Buiten Boeverievest (afgerond)

In 2023 staan op de planning:

 • Het Astridpark
 • Gentpoortvest (Katelijnepoort – Gentpoort)
 • Boninvest (Gentpoort – Conzettebrug)
 • Kazernevest (Conzettebrug – Kruispoort)
 • Kruisvest (Kruispoort – Dampoort)
 • Deel 1 van de Gulden-Vlieslaan (Ezelpoort – K. De Stoutelaan)
 • Deel 2 van de Gulden-Vlieslaan (K. De Stoutelaan – Bloedput)

In 2024 staan gepland:

 • De Binnen Boeverievest (Smedenpoort – Boeveriepoort)
 • Het Koning Albertpark (Boeveriepoort – Station)
 • Buiten Begijnvest (Oostmeers – Ketsbruggetraat)
 • Binnen Begijnvest (Oostmeers – Minnewaterbrug)
 • Komvest (Genecor)

Investeren in groen

In totaal wordt er zo’n 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de opwaardering van deze wandelpaden. “We pakken in totaal 16 zones aan en zorgen ervoor dat de Vesten weer in topvorm ter beschikking staan van onze stadsbewoners en de bezoekers,” aldus burgemeester Dirk De fauw en schepen Mercedes Van Volcem.

De werkzaamheden worden in opdracht van Stad Brugge uitgevoerd door Declercq BVBA uit Meulebeke.

Foto: Persdienst Stad Brugge

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!