VBRO Evergreen

Waarschuwing voor storm Eunice: code oranje aan de kust en in West-Vlaanderen

Het KMI voorspelt van vrijdag 18 tot zaterdagnacht 19 februari (zware) storm en kondigt code oranje af voor de kust en de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen. Op vrijdag 18 februari tussen 14.00 en 19.00 uur wordt een zware zuidwesterstorm (windkracht 10 op de schaal van Beaufort) verwacht, met in de provincie West-Vlaanderen rukwinden tussen 100 en 130 km/u en aan de kust zelfs tussen 120 en 150km/u.

Wees voorbereid en waakzaam

Een dergelijke storm kan veel schade aanrichten en ook het verkeer ernstig verstoren. Burgemeester Dirk De fauw: “Om schade zoveel mogelijk te vermijden, kun je verschillende preventieve maatregelen nemen. Wees waakzaam voor vallende takken of andere voorwerpen. Ga niet wandelen of fietsen in parken, op de Vesten of in bossen. Parkeer je auto ook niet op die plaatsen of onder een boom. Denk eraan om thuis of op het werk alle dingen die eventueel los zouden kunnen komen door de wind veilig vast te maken. Haal losse voorwerpen (vuilnisbakken, ladders, fietsen, …) tijdig binnen. Is het niet strikt noodzakelijk om je te verplaatsen, blijf dan binnen.”

1722 geactiveerd

Als je tijdens of na dit noodweer brandweerbijstand nodig hebt voor stormschade, maar er niemand (potentieel) in gevaar is, kun je

  • online brandweerhulp vragen via het e-loket op 1722.be
  • of het nummer 1722 bellen.

Gebruik bij voorkeur het e-loket.

Houd het noodnummer 112 vrij voor personen in levensgevaar en brand.

Lokale maatregelen

De provinciale bossen, parken en domeinen zijn afgesloten voor het publiek. “De Brugse Vesten, parken en bossen worden niet fysiek afgesloten, maar we raden sterk aan om deze te mijden tijdens het stormweer. De Saint Georges Day Wandeling in Zeebrugge wordt wel afgesloten van 13.00 tot 20.00 uur”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Meer info

Foto: Persdienst Stad Brugge – Mathias Desmet

VBRO-Flashback!

VBRO-Flashback!