Ondanks het belang van vroege opsporing, neemt een derde van de uitgenodigde vrouwen niet deel aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Taalbarrières, lage gezondheidsvaardigheden en taboes spelen hierbij een rol. Om deze drempels te verlagen, gaan in Brugge binnenkort welzijnsambassadeurs van start. Dit zijn vrijwilligers die vrouwen ondersteunen en begeleiden bij dit proces. Dit project is een samenwerking tussen de Eerstelijnszone Brugge, cel lokaal sociaal beleid en tal van andere Brugse partners.
Elk jaar ontvangen bijna 400.000 vrouwen tussen 50 en 69 jaar in Vlaanderen een uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO) om zich gratis preventief te laten testen op borstkanker. Ondanks het feit dat één op de acht vrouwen ooit de diagnose borstkanker krijgt, laat één op de drie Brugse vrouwen deze kans op vroegtijdige opsporing aan zich voorbijgaan. Nochtans vergroot vroege detectie de kans op genezing en verlaagt het de intensiteit van behandelingen.
De redenen voor het niet deelnemen aan de preventieve screeningsmammografie zijn divers en vaak complex. Taalbarrières en lage gezondheidsvaardigheden bemoeilijken het begrijpen van de uitnodigingsbrief en de bijbehorende informatie. Daarnaast ervaren sommige vrouwen het als moeilijk en onduidelijk hoe ze de aangeboden informatie moeten begrijpen en toepassen. Deelnemen wordt dan ook een praktische uitdaging. Angst voor het onbekende, onzekerheid over de uitkomst en het gevoel dat borstkanker hen niet zal treffen, spelen eveneens een rol. Het taboe dat nog steeds rond borstkanker en de screening ervan hangt, maakt de situatie nog uitdagender.
15 welzijnsambassadeurs
Schepen van welzijn Pablo Annys: “Om deze drempels te verlagen, gaan vanaf mei 15 welzijnsambassadeurs in Brugge aan de slag. Dit zijn vrijwilligers die vrouwen ondersteunen en begeleiden naar preventieve borstkankerscreening. Via laagdrempelige gesprekken en persoonlijke begeleiding helpen zij vrouwen om goed geïnformeerde en weloverwogen beslissingen te nemen over hun gezondheid.”
Voorafgaand volgen de welzijnsambassadeurs een grondige opleiding. Tijdens vier sessies maken zij kennis met borstkanker, borstkankerscreening en gezondheid in brede zin. Daarnaast leren zij over relevante organisaties in Brugge en oefenen ze praktische gesprekstechnieken.
Schepen Pablo Annys: “Dit project heeft als doel preventieve screeningsmammografie toegankelijker te maken voor álle vrouwen, ongeacht hun achtergrond of persoonlijke situatie. In de toekomst hopen we dit initiatief verder uit te breiden naar andere gezondheid- en welzijnsthema’s.”
Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator van het project (sarah.baes@brugge.be, 050 44 46 85)
Foto©Persdienst Stad Brugge